Europoslanci nevylučujú odstrašujúce opatrenia proti Sýrii!

syria
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Opäť totiž označili použitie chemických zbraní za vojnový zločin. Tiež za zločin proti ľudskosti a preto nesmú byť vylúčené ani odstrašujúce opatrenia voči Sýrii. Pre upokojenie situácie v celom regióne sa chystajú posilniť pomoc sýrskym utečencom, ktorí hromadne ešte stále opúšťajú krajinu.

Poslanci ostro odsúdili hromadné zabíjanie civilistov za použitia chemických zbraní, ku ktorému došlo 21. augusta 2013 na predmestí Damask. Vyzvali tiež na prijatie opatrení, ktoré by zabránili ďalšiemu použitiu chemických zbraní v Sýrii a inde vo svete. Bezpečnostná rada OSN by podľa nich mala čo najskôr dostať správu inšpekčného tímu OSN. Parlament tiež vyjadril podporu návrhu, podľa ktorého by bol sýrsky arzenál chemických zbraní odovzdaný medzinárodnému spoločenstvu k ich urýchlenému zničeniu.

OSN musí konať

Ultimátum Medzinárodného spoločenstva musí sprevádzať záväzná rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN,  ktorá môže byť v prípade, že nebude rešpektovaná, vymáhaná prostredníctvom „všetkých nástrojov stanovených v Charte OSN,“ podčiarkli poslanci.

Rusko a Čína musia sa podľa Parlamentu chopiť zodpovednosti vyplývajúcej z ich pozície stálych členov Bezpečnostnej rady a prispieť k prijatiu spoločnej pozície a dosiahnutiu diplomatického riešenia sýrskej krízy. Poslanci zdôrazňujú, že v prípade pretrvávajúceho zablokovania BR, môže byť záležitosť predložená Valnému zhromaždeniu OSN

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Trvalé riešenie súčasnej krízy v Sýrii možno nájsť iba prostredníctvom otvoreného politického procesu s podporou medzinárodného spoločenstva, uvádzajú poslanci. Prezidenta Asada a jeho režim vyzývajú k rezignácii.

Posilniť pomoc utečencom

EÚ musí plniť svoje humanitárne záväzky a zintenzívniť pomoc sýrskym utečencom, píše sa v prijatom uznesení Parlamentu, ktoré taktiež vyzýva všetky strany konfliktu, aby uľahčili poskytovanie humanitárnej pomoci a podpory.

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices