Európska komisia pritvrdzuje v boji proti drogám

tabletky
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nielen kokaín alebo extáza, ale aj legálne psychoaktívne látky sú dnes podľa europoslancov nebezpečné najmä pre mladých ľudí. Európska komisia chce preto posilniť schopnosť Európskej únie reagovať na tieto zatiaľ legálne alternatívy k nelegálnym drogám. Podľa pravidiel, ktoré navrhuje, by sa škodlivé psychoaktívne látky rýchlo stiahli z trhu bez toho, aby sa ohrozilo ich zákonné priemyselné a obchodné využitie.

Tieto návrhy prichádzajú po upozorneniach Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť a úradu Europol. Podľa  podpredsedníčky Európskej komisie Viviane Redingovej sú legálne psychoaktívne látky v Európe čoraz väčším problémom a najvyššiemu riziku je vystavená mládež. „Keďže vnútorný trh nemá hranice, potrebujeme na riešenie tohto problému spoločné pravidlá EÚ ,“ prízvukovala komisárka EÚ pre spravodlivosť. „Dnes prichádzame s návrhom silnej európskej legislatívy, aby mohla Únia reagovať rýchlejšie a účinnejšie vrátane možnosti dočasného okamžitého stiahnutia škodlivých látok z trhu.“

Počet nových psychoaktívnych látok, odhalených v Únii,  sa v rokoch 2009 až 2012 strojnásobil. Tento rok hlásia každý týždeň najmenej jednu novú látku. A navyše sú čoraz ľahšie dostupné cez internet a rýchlo sa šíria medzi krajinami. Eurobarometer z roku 2011, zameraný na postoje mládeže k drogám ukázal, že v priemere 5 % mladých ľudí v EÚ užilo takéto látky aspoň raz v živote – najviac sa ich priznalo v Írsku, až 16 %. V Poľsku, Lotyšsku a Spojenom kráľovstve ich bolo takmer 10 %.

Užívanie nových psychoaktívnych látok dokonca môže mať smrteľné následky. Napríklad látka 5-IT podľa neoverených správ pripravila o život až 24 ľudí v štyroch krajinách EÚ – a to iba v priebehu piatich mesiacov. Látka 4-MA, napodobenina amfetamínu, sa zase údajne podpísala pod 21 úmrtí v štyroch krajinách v priebehu dvoch rokov.

Viac..  Ch. Michel: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne

Ukazuje sa teda, že súčasný systém z roku 2005, založený na odhaľovaní a zákaze nových drog,  už nestačí. Aktuálny návrh Komisie prináša nasledovné zmeny:

– rýchlejší postup: v súčasnosti trvá proces zákazu látky v EÚ minimálne dva roky. V budúcnosti bude Únia vedieť zareagovať už v priebehu desiatich mesiacov a v mimoriadne vážnych prípadoch bude tento postup ešte rýchlejší. Vznikne možnosť stiahnuť látku okamžite z trhu na obdobie jedného roka. Nebude teda pre užívateľov dostupná, kým bude prebiehať komplexné hodnotenie rizika.

– primeranejší systém: nový systém umožní odstupňovaný prístup, v rámci ktorého budú látky predstavujúce mierne riziko podliehať obmedzeniam pre spotrebiteľský trh a látky predstavujúce vysoké riziko budú podliehať úplným trhovým obmedzeniam. Tie najškodlivejšie látky, predstavujúce vážne ohrozenie zdravia spotrebiteľov, budú spadať pod trestné právo.

Návrhy Komisie teraz musí prijať Európsky parlament a členské štáty v Rade Európskej únie, aby sa z nich stali právne predpisy.

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Nový plán opatrení EÚ na boj proti organizovanej trestnej činnosti a obchodovaniu s drogami

Komisia prijala plán EÚ na zintenzívnenie boja proti obchodovaniu s drogami a zločineckým sieťam, ktorý vychádza …

Consent choices