Svetová celebrita na noci výskumníkov! Priniesla ho európska komisia

asimo
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Veľká svetová celebrita Asimo zavítal vďaka Európskej komisii do Bratislavy. Čakalo ho preplnené hľadisko a fanúšikovia. Pýtate sa kto to je? Asimo je humanoid – zabávač. Vie nielen tancovať, ale má aj športového ducha.

Na opatrovanie starších ľudí a deti v nemocniciach

„Asimo je veľká celebrita,“ hovorí Mária Virčíková z Technickej Univerzity v Košiciach. Svojim tanečným umením by sa možno dostal aj do spravodajskej tanečnej skupiny JNDG.

Hovorí iba po anglicky, ale nemal problém zatancovať aj na slovenskú pesničku. Asimo má aj športového ducha. Zahrá si futbal, chodenie po schodoch je pre neho hračka a svojej sympatickej manažérke ochotne prinesie kávu.

Jeho tvorcovia mu však určili čisto humánne poslanie. „V opatrovaní starších ľudí alebo detí v nemocniciach,“hovorí Virčíková. Unesený z neho bol aj moderátor Vlado Voštinár. „Ja som do posledného momentu si myslel, že pod tým sklom musí byť tvár,“ hovorí Vlado Voštinár.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Robot vhodný do rádioaktívneho prostredia

Pokiaľ by ste sa ocitli v nebezpečnej situácii, jeden z robotov vás zachráni. „Špeciálne pripravené na to, aby mohli ísť do rádioaktivity. Do prostredia bez bez vzduchu,“ uvádza Miloslav Kulich, z Elektrotechnického ústavu SAV.

Tohtoročná Noc výskumníkov sa hemžila nielen robotmi. Vedci sa hrali na kúzelníkov a bez kábla rozsvecovali žiarovky i žiarivky. Inde zas kúzlili so suchým ľadom či krútiacim sa hriadeľom vo vzduchu.

Ak chcete vidieť, čo všetko svetoznámy humanoid Asimo dokáže, kliknite si na spravodajský portál Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: V pomoci ženám a deťom sme o krok ďalej

V Európskom parlamente sme tento týždeň prijali aj smernicu o predchádzaní obchodovaniu s ľuďmi, boji …

Consent choices