Pride Parade v Srbsku dnes nebol! Eurokomisár Füle pre politiku susedstva je rozčarovaný

pride parade
PHOTO: Flickr.

V srbskom Belehrade sa dnes mal uskutočniť Pride Parade pochod venovaný LGBTI právam. Ten sa ale pre zlú bezpečnostnú situáciu pre jej účastníkov neuskutočnil. Srbské orgány ju totiž nepovolili. Eurokomisár Štafan Füle hovorí o premárnenej príležitosti ukázať rešpekt k základným právam.

„Ľutujem rozhodnutie srbských orgánov nepovoliť Pride Parade z bezpečnostných dôvodov“, vyhlásil eurokomisár.

Pôvodne mal byť pochod venovaný LGBTI právam. Eurokomisár pozorne sledoval situáciu v posledných dňoch, avšak situácia nedovolila uskutočniť Pride. Srbsko je pritom kandidátskou krajinou do EÚ. Füle hovorí, že každá z krajín musí dodržiavať hodnody únie, ako je sloboda zhromažďovania a sloboda prejavu, ktoré patria k základným kameňom, na ktorých EÚ stavia svoje priority.

Situáciu sleduje aj Európska komisia. Od srbskej vlády očakáva, že prijme všetky potrebné opatrenia, aby vyšetrila hrozby násilia namierené proti sprievodu a prijala dostatočné bezpečnostné opatrenia, ktoré komunite LGBTI umožní slobodu prejavu a zhromaždenia v budúcnosti.

Viac..  Miriam Lexmann: V pomoci ženám a deťom sme o krok ďalej

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Dlho som váhal s uverejnením tohto videa, no po tom, ako Huliak ulovil mladú medvedicu, ho uverejniť musím

Dlho som váhal s uverejnením tohto videa, no po tom, ako včera Huliak veľkopánsky ulovil …

Consent choices