Európa má za sebou nemecké voľby. Zadlžené krajiny šetria radšej len na papieri

angela merkel
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nemecké voľby priniesli Merkelovej CDU výrazné zlepšenie. CDU však o chlp unikla väčšina v parlamente a z parlamentu zároveň vypadol jej tradičný partner, liberálna FDP. Z vnútropolitického hľadiska Nemecko pravdepodobne veľké zmeny nečakajú. Od Merkelovej sa ale očakáva vstup do veľkej koalície so svojim tradičným oponentom SPD, ktorý už avizoval, že očakáva zníženie nemeckého tlaku na šetrenie v Európe – šetrenie, ktoré sa ani nezačalo.

Podľa Eurostatu mali totiž v minulom roku všetky krajiny eurozóny vyššie verejné výdavky k HDP ako v roku 2007. Politici tak občas zaspievajú povinnú pesničku o šetriacich opatreniach a od Nemecka budú na oplátku očakávať ďalšie sanovanie dlhu zadlžených európskych krajín. V Nemecku aj napriek výsledku volieb rastú euroskeptické tendencie. Euroskeptická strana AfD sa len tesne nedostala do parlamentu. Nemecká nádacia za rodinné podnikanie zároveň vyzvala Merkelovú, aby na európskej úrovni po vzore Holandska a Británie vymáhala princíp subsidiarity: riešme spoločne všetko, čo musíme, a doma všetko, čo môžeme. Jednoduchý princíp však v priebehu rokov dostal celkom iný nádych pre euroúradníkov, pre ktorých sa stal domovom a chlebodarcom Brusel.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Taliansky minister dopravy na margo kuloárnych informácií, že Európska komisia bude na splnenie 2,9 % deficitu HDP požadovať ďalšie úsporné opatrenia vyhlásil, že krajina si nejako poradí s deficitom aj bez nej. Psi štekajú, karavána ide ďalej. Aj napriek odporúčaniu Komisie neprešla schvaľovacím procesom zmena výpočtu štrukturálneho deficitu národných rozpočtov. Zmena metodiky by totiž obnažila potrebu škrtov v jednotlivých rozpočtoch zadlžených štátov, ktoré sú z dlhodobého hľadiska stále neudržateľné. Nuž, lepšie sa vždy šetrí na papieri ako v realite.

JÁN DINGA, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. …

Consent choices