Od zajtra začína pracovať nová európska ombudsmanka!

emily o reilly
PHOTO: Flickr.

Emily O’Reilly odstupuje z funkcie írskej ombudsmanky po tom, ako ju Európsky parlament v júli zvolil za európsku ombudsmanku. V novom úrade začne pôsobiť už zajtra, teda 1. októbra 2013. Z funkcie odchádza doterajší európsky ombudsman P. Nikiforos Diamandouros, ktorý odchádza do dôchodku po viac ako desiatich rokoch služby v tejto inštitúcii.

 

Práca európskeho ombudsmana

Európsky ombudsman každý rok dostane od občanov, podnikov, mimovládnych organizácií, univerzít, mestských zastupiteľstiev a iných subjektov približne 2 500 sťažností. Inštitúcia každý rok začne viac ako 450 vyšetrovaní. Mnohé z nich sú založené na sťažnostiach o chýbajúcej transparentnosti v inštitúciách EÚ vrátane odmietnutia prístupu k dokumentom alebo informáciám. Iné prípady sa týkajú problémov s programami alebo projektmi EÚ, diskriminácie alebo konfliktov záujmov v úradnom postupe EÚ.

V súvislosti so svojou novou úlohou pani O’Reilly uviedla: „Európa nečelí iba ekonomickej kríze, ale zažíva aj krízu politickej legitimity. V celej Európe rastie negativizmus a prehlbujú sa rozdiely, klesá dôvera občanov v európske inštitúcie a mnohí pociťujú, že ich hlas jednoducho nemá váhu. Preto je rok 2014 pre Európu a pre budúcnosť Európskej únie mimoriadne dôležitý. Jednou z mojich aktívnych úloh v úrade ombudsmanky je poukázať na to, čo vzbudzuje obavy občanov a pomáhať pri preklenutí rozsiahlej priepasti medzi nimi a inštitúciami EÚ.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Dvadsať rokov po vytvorení úradu európskeho ombudsmana na základe Maastrichtskej zmluvy nastal čas na opätovné zváženie smerovania tohto úradu a na zvýšenie jeho vplyvu i viditeľnosti. Všetkým občanom EÚ a osobám s pobytom v EÚ sa musí  umožniť efektívne využívanie úradného postupu, ktorý bude v plnej miere zameraný na vyhovenie ich potrebám. V úsilí o dosiahnutie ešte väčšej transparentnosti a efektívnosti úradného postupu EÚ budem budovať na vynikajúcich úspechoch môjho predchodcu a spolupracovať s výbornými a odhodlanými zamestnancami úradu európskeho ombudsmana, aby sme do tohto úradu vniesli čerstvú energiu a efektivitu.

 Podať sťažnosť, alebo podnet európskej ombudsmanke môžete na tomto odkaze.

O red

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices