Máte talent na písanie? EÚ Vám dá 5000 EUR!

písanie
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Máte doma bohatú zbierku denníčkov alebo si vediete svoj blog? Máte pocit, že máte spisovateľský talent – ale hlavne, že máte čo svetu povedať? Myslíte si, že môžete smelo konkurovať minimálne slovenským autorom a iba čakáte na svoju veľkú šancu? Tak tu jedna je – okrem toho, že môžete vydať svoju knižku so všetko slávou a veľkou reklamou, ujde sa vám aj pekný finančný príspevok.

Tak, ako dvanástim talentovaným spisovateľom z rôznych európskych krajín. Európska únia totiž každoročne organizuje veľké pátranie po novom veľkom talente. Cieľom je objaviť nadaných spisovateľov, ktorým sa zatiaľ nepodarilo presadiť v ich domácej krajine. Súťaž vyhlasujú v 37 krajinách EÚ. Možných víťazov každoročne nominujú národné poroty z jednej tretiny krajín, a tí potom svoj štát reprezentujú tri roky.

Cena za literatúru prináša viacero dôvodov na radosť. Okrem ocenenia talentu autora sa mu ujde aj slušná reklama na najprestížnejších knižných veľtrhoch a hotovosť vo výške 5000 eur.  Únia tiež v prípade víťazných cien finančne podporí ich preklad do iných jazykov.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Tohtoroční víťazi sú už teda známi – zaujímavé je, že celkom bodovali slovanskí autori. Dej diela fínskeho víťaza sa dokonca odohráva v bývalom Československu, v 40-tych a 50-tych rokoch minulého storočia. Možno sa už onedlho stretneme s niektorým z týchto mien aj v našich kníhkupectvách: Isabelle Wéry (Belgicko), Faruk Šehić (Bosna a Hercegovina),  Emilios Solomou (Cyprus), Kristian Bang Foss (Dánsko), Meelis Friedenthal (Estónsko), Katri Lipson (Fínsko), Lidija Dimkovska (Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko), Marica Bodrožić (Nemecko), Tullio Forgiarini (Luxembursko), Ioana Pârvulescu (Rumunsko), Gabriela Babnik (Slovinsko) a Cristian Crusat (Španielsko).

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

ukrajina

EÚ strojnásobila rozpočet štipendijného programu Eurizon pre Ukrajincov

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že strojnásobila pôvodný rozpočet štipendijného programu Eurizon v rámci …

Consent choices