Bude európske letectvo najbezpečnejšie na svete?

pilot
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Unavený pilot a dlhý let. Takáto predstava veru neprispieva k tomu, aby ste sa cítili bezpečnejšie, keď nastúpite do lietadla. Samozrejme, sviežosť posádky si nemôže pasažier otestovať, ale onedlho možno budete mať aspoň akú-takú záruku, že toto riziko nehrozí. Európsky parlament chce zvýšiť bezpečnosť letectva. Kľúčovým bodom je práve zlepšenie ochrany posádky pred únavou.

„Toto hlasovanie je mimoriadne dôležité pre zlepšenie bezpečnosti letectva. A to je pre EÚ najvyššia priorita. Únava pilota je vážny problém, a preto musia existovať prísne predpisy. Tento návrh ide ešte o krok ďalej, spája najlepšie bezpečnostné postupy všetkých členských štátov Únie  a najnovšie vedecké poznatky. Chceme, aby bolo európske letectvo vôbec najbezpečnejšie na svete,“ vyhlásil podpredseda Európskej komisie Siim Kallas pred rozhodovaním Výboru pre dopravu.

Avšak keď sa Výbor na novú právnu úpravu pozrel bližšie, rozhodol sa, že ju predsa len nepodporí, hoci za bolo viac členov ako proti. Požiadal Európsku komisiu, aby vypracovala nový návrh. Mali by sa poponáhľať – ďalšie hlasovanie bude ešte tento mesiac.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Cieľom novej právnej úpravy bolo modernizovať prísne európske normy pre bezpečnosť letectva a zlepšiť existujúce právne predpisy, týkajúce sa letu. Návrh obsahoval viac ako 30 ustanovení, ktoré mali zlepšiť ochranu posádky proti únave,  ale zároveň nijako nezhoršiť ich pracovné podmienky. Zaoberali sa napríklad prestávkami počas letu, nočnými letmi a povinnosťami a rezervami pohotovostných letísk. Návrh napríklad menil časy pohotovostného režimu, či znížoval počet hodín, ktoré môže pilot nalietať za rok.

 

O nin

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices