Snowden jeden z finalistov Sacharovovej ceny, ktorú udeľuje Európsky parlament

edward snowden2
PHOTO: Flickr.

Najhľadanejší „zbehlík“ a bývalý spolupracovník amerických tajných Edward Snowden je jedným z troch finalistov Sachorovovej ceny. Tú udeľuje Európsky parlament a jej víťaz si odnesie 50.000 eur. Snowden by ju mohol získať za slobodu myslenia. V prvej trojke sú tiež nominovaní bieloruskí disidenti Ales Biaľacki, Eduard Lobav a Mikalaj Statkevič. Tiež pakistanská školáčka Malála Júsufzajová.

Zatiaľ najväčšiu šancu získať prestížnu cenu má práve spomínaná školáčka. Minulý rok ju ozbrojenci Talibanu postrelili do hlavy, pretože podporovala právo dievčat za vzdelanie. Snowden by si ju podľa poslancov zaslúžil za to, že riskoval svoju slobodu, aby chránil druhých.

KTO ROZHODNE O VÍŤAZOVI?

Kandidáti na Sacharovovu cenu sú nominovaní buď politickými skupinami Parlamentu, alebo skupinou najmenej 40 europoslancov. Výbor pre zahraničné veci a Výbor pre rozvoj rozhodujú na základe zoznamu kandidátov o užšom výbere troch finalistov. Laureáta ceny nakoniec vyberá Konferencia predsedov Európskeho parlamentu.

KTO BOL ANDREJ SACHAROV

Ruský fyzik Andrej Dmitrijevič Sacharov (1921-1989), nositeľ Nobelovej ceny za mier v roku 1975, je predovšetkým objaviteľ vodíkovej bomby. Z obáv pred následkami jeho práce, ktoré by mohli ovplyvniť budúcnosť ľudstva, sa snažil upozorniť na nebezpečenstvo pretekov v jadrovom zbrojení. Čiastočný úspech dosiahol podpísaním Zmluvy o jadrových pokusoch v roku 1963. V ZSSR bol Sacharov považovaný za disidenta s podvratnými názormi. V 70-tych rokoch založil Výbor pre ochranu ľudských práv a politických obetí. Jeho úsilie bolo v roku 1975 korunované Nobelovou cenou za mier.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Finalisti zostali len traja. Viac v priloženom videu (slovenské titulky).

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices