Budúci týždeň v EP: Hlavné heslá budú zdravie a humánnosť

Európsky parlament
PHOTO: Flickr.

Zdravie mladých ľudí, zlepšenie nášho životného prostredia, potrestanie lekárov, ktorí pochybili, ale aj xenofóbia v Rusku, či otrasné podmienky na bitúnkoch. To sú iba niektoré témy, ktoré sa začnú od pondelka rozoberať na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu. Ponúkame vám stručný prehľad najzaujímavejších tém, o ktorých vás v priebehu budúceho týždňa budeme podrobnejšie informovať.

Dominovať bude jednoznačne téma zdravie. Poslancov znepokojuje počet mladých Európanov, ktorí si vypestovali ešte v nízkom veku celkom slušnú závislosť od cigariet. Nová legislatíva by mala viesť k tomu, aby sa tabak konečne stal menej atraktívnym. Viaceré látky, dodávajúce napríklad určité príchute, by sa mali pri výrobe cigariet zakázať. A bude sa zrejme meniť aj označovanie na škatuľkách – a to nielen cigariet.

Europoslanci sa budú venovať aj bridlicovému plynu, presnejšie jeho vplyvu na životné prostredie, a teda aj naše zdravie.  V zdravotníctve zostanú aj pri ďalšej téme – na stole majú totiž nové pravidlá, ktoré by mali definitívne zabrániť lekárom a zdravotníckym pracovníkom ako takým vykonávať svoje povolanie kdekoľvek v EÚ v prípade, že ich už v nejakej krajine súdia, alebo odsúdili.

Druhou oblasťou, ktorej sa budúci týždeň bude Európsky parlament intenzívne venovať, sú práva, a to nielen ľudí, ale aj zvierat. Najprv sa bude diskutovať k kríze utečencov zo Sýrie, potom sa poslanci presunú do Ruska, kde ich znepokojujú násilné xenofóbne a homofóbne útoky. Preberú aj vzostup pravicového extrémizmu v celej Európe a situáciu Rómov v Únii.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

A konečne sa na pretras aspoň okrajovo dostanú aj podmienky, v akých sú držané zvieratá na bitúnkoch. Poslanci by mohli vetovať návrhy, ktoré veterinárom umožňujú vyhlásiť mäso z bitúnkov iba na základe vizuálnej kontroly. Objavujú sa totiž možné riziká pre verejné zdravie, zdravie zvierat alebo pre ich dobré životné podmienky.

Zaujímavá bude určite aj debata o nelegálnych letoch CIA a tajných zadržiavacích miestach v Európe, či prerušení dohody medzi EÚ a USA o bankových údajoch, ktoré hrozí po škandálne s agentúrou NSA.

 

 

 

 

 

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices