Utečencom zo Sýrie treba pomáhať viac, apelujú poslanci

utečenci zo Sýrie
PHOTO: Flickr.

Viac ako dva milióny ľudí bez domova. Z toho väčšina, až 76 percent, sú ženy a bezbranné deti. Takto vyzerá situácia utečencov zo Sýrie. Európska únia by voči nim nemala zostať ľahostajná. Členské štáty by mali zabezpečiť týmto ľuďom bezpečný vstup do Únie a férové azylové konanie.

To je záver Výboru pre občianske slobody, ktorý vyzýva EÚ k poskytovaniu humanitárnej pomoci a podpore. Obracia sa aj na krajiny, susediace so Sýriou. Otvorte hranice, apeluje na nich. Je treba preskúmať, čo ešte môžu členské štáty urobiť pre posilnenie ochrany utečencov. Mali by teda preskúmať všetky existujúce právne predpisy a umožniť Sýrčanom vstup a dočasný pobyt v EÚ. Poslanci zdôraznili potrebu väčšej solidarity. Krajiny EÚ by mali využiť peniaze, ktoré budú mať k dispozícii vo fonde pre azyl a migráciu.

Možný príliv utečencov si vyžaduje zodpovedné opatrenia, hovoria poslanci. Žiadajú, aby jednotlivé krajiny, ale aj Európska komisia vypracovali aj riešenia pre nepredvídané udalosti – napríklad v podobe smernice o dočasnej ochrane.Táto smernica síce na papieri existuje od roku 2001; doteraz ju však krajiny ani raz nevyužili. Utečenci by na základe smernice mali získať povolenie na pobyt počas ochrannej lehoty, a tiež prístup k ubytovaniu a práci.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

EÚ by mala zvolať humanitárnu konferenciu, ktorá by mala podporiť diplomatické riešenie konfliktu v Sýrii, uzatvoril Výbor svoju koncotýždňovú debatu.

O nin

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices