Barroso: EÚ by sa nemala miešať do všetkého, čo sa v Európe stane.

barroso
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Trocha prekvapivo, snáď pod vplyvom blížiaceho sa dôchodku, sa iniciatívy chytil sám Barosso. Komisia pripravila zoznam regulácii, ktoré by mali prejsť testom potrebnosti, od slávnych regulácii kaderníkov až po kvalitu pôdy. Zoznam prirodzene narazil na odpor celého zástupu úradníkov z rôznych štruktúr, ktorým hrozí zmenšenie ich moci. No ako novoobjavený euroskeptik Barosso povedal: „Som silne presvedčený, že EÚ by sa nemala miešať do všetkého, čo sa v Európe stane!“

Skôr než nás opojí radosť z reformy EÚ, ktorá je určite už niekde za rohom, pripomeňme si zopár vecí, ktoré sú v EÚ zlé. Napríklad eurofondy. Európska protikorupčná agentúra OLAF vydala štúdiu, podľa ktorej sa v roku 2010 v ôsmich členských štátoch (Francúzsku, Taliansku, Maďarsku, Litve, Holandsku, Poľsku, Rumunsku a v Španielsku) spreneverilo 2,2 miliardy eur.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Alebo zahraničná pomoc. V minulosti sme už informovali, ako sa rýchlo rozpadli. Európou zadotované africké cesty po tom, čo skončila finančná podpora. Alebo ako sa v egyptskom chaose postrácali miliardy, ktoré sme tam poslali na podporu ľudských práv. Najnovšie Európsky dvor audítorov vydal správu, podľa ktorej menej ako polovica z 1,9 miliardy eur pre 16 projektov európskej pomoci Kongu priniesla významnejšie výsledky.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices