Na Európu letia agresívne sršne. Už sú vo Francúzsku a Taliansku, upozorňuje Európska enviromentálna agentúra

sršeň
PHOTO: Flickr.

PEKING – V tomto roku svojim bodnutím usmrtili už viac ako 40 ľudí. Odborníci navyše stále nevedia, čo je príčinou ich agresivity.

V Čine zomrelo dovedna zatiaľ 41 ľudí

Ázijské sršne sú mimoriadne agresívne. Napádajú ľudí a dokážu ich prenasledovať aj stovky metrov. A pritom bolestivo bodať hlava-nehlava aj dvestokrát. Takéto skúsenosti má v tomto roku viac než 500 Číňanov. 41 z nich bodnutia neprežilo.

Ázijský typ sršňa nie je nijak extra odlišný oproti nášmu európskemu. Je len tmavší a údajne väčší. Niektoré jedince majú aj 5 centimetrov s 5-6 mm žihadlom. Doteraz sa nijak nelíšili ani správaním. Len v posledných rokoch sa premnožili a čo prekvapuje odborníkov, že sú mimoriadne agresívne.

Pre ľudí s alergiou sú smrteľne nebezpečné rovnako ako naše. „Už jedno bodnutie môže spôsobiť aj smrť,“hovorí toxikologička NTIC PharmDr. Silvia Plačková, PhD.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Po útoku sršňa človek zomiera na alergickú reakciu, alebo na zlyhanie obličiek. Ľuďom nealergickým smrť nehrozí, no i tak to nie je nič príjemné. „Dusenie, opuchy, vracanie, bolesti brucha,“ dodáva toxikologička.

Spolu s prepravovaným tovarom sa dostali už aj do Talianska a Francúzska. Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices