Za tú istú prácu vyšší plat. Stačí ísť za hranice

opravár
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Hľadáte si prácu? Mnohí Slováci totiž čoraz viac spájajú príjemné s užitočným a odchádzajú za peniazmi a novými skúsenosťami do zahraničia. Okrem prímorských destinácií sú obľúbenými krajinami aj susedné Rakúsko a Nemecko. Platy sú tam v porovnaní s tými našimi oveľa vyššie.

Za tú istú prácu vyšší plat

„Mňa tam ťahá zárobok, keďže mám doma ženu s malým dieťaťom a potrebujem sa postarať o rodinu. Ja som tu aj s otcom a skúšame kamenárstvo, keďže otec je kamenár, že či sa dačo nepritrafí alebo aspoň mne samotnému,“ vysvetľuje uchádzač o prácu.

Za tú istú prácu a za ten istý pracovný čas podstatne vyšší plat. To je hlavný dôvod, prečo sa napríklad len za prvý polrok tohto roku odhlásilo z úradov práce vyše 7 200 Slovákov, ktorí odišli pracovať do zahraničia.

Najčastejšie cestujeme do Čiech

„Najčastejšie Slováci odchádzajú do Rakúska, Nemecka, Škandinávskych krajín, Veľkej Británie a samozrejme najčastejšie do Česka,“ tvrdí zástupkyňa komunikácie ÚPSVaR Jana Lukáčová.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

„Zrejme asi nie je aktuálne, aby človek išiel do zahraničia, keď má vo vrecku málo peňazí, ale skôr by ho lákalo možno 2-3 roky tam aj pracovať a naučiť sa aj reč aj si privyrobiť a je to také zmyselnejšie,“ hovorí ďalší uchádzač.

Ako zvýšiť šance na zamestnanie v cudzine sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices