Stále máme zdravý rozum: lesy a polia v Európe vedú nad cestami a budovami!

les
PHOTO: Flickr.

Máte pocit, že žijeme v betónovej džungli a zelene ubúda? Našťastie, je to zrejme len očný klam. Podľa novej štúdie Eurostatu na tom nie sme tak zle – lesy a zalesnené plochy pokrývajú až 40 percent plochy celej Únie.  Ďalších 25 percent zaberajú polia, 20 percent lúky a 5 percent vodné plochy, či močiare. A hoci sa to zdá neuveriteľné, rovnakú rozlohu – teda iba 5 percent – obsadili umelo vytvorené plochy, teda  práve budovy, cesty a železnice.

Prieskum, ktorý realizoval Štatistický úrad EÚ bol veľmi podrobný. Inšpektori si všetko pekne pozreli a vyfotili. Zábery sa dokonca dajú nájsť v štatistickom atlase na webe Eurostatu. Ukázalo sa, že najzelenšie krajiny sú Švédsko, Fínsko, Estónsko, Slovinsko a Lotyšsko, kde je lesmi pokrytá viac ako polovica územia. Rekordérom je Švédsko, kde im patrí až 76 percent z celkovej rozlohy!

Najvyšší podiel poľnohospodárskej pôdy zase majú v Dánsku (takmer polovica), v Rumunsku a u troch našich susedov – v Maďarsku, Českej republike a v Poľsku. Nasleduje Nemecko, Bulharsko, Taliansko a Francúzsko.

Kto bol niekedy v Írsku, zrejme nepochybuje o tom, že si tiež zaslúži jedno prvenstvo. Zo všetkých krajín Únie tu nájdete najviac lúk a trávnatých porastov – pokrývajú až 67 percent krajiny, čo sú viac ako dve tretiny. Nasledujú Veľká Británia, Holandsko, Luxembursko a Belgicko.

No a ak by ste čakali, že najviac vody nájdete v niektorej z dovolenkových destinácií – teda napríklad v Grécku, či na Cypre, mýlili by ste sa. S 16-timi percentami je to Fínsko, po ktorom sa v pomyselnom rebríčku umiestnili Švédsko a Holandsko. Už spomínaný Cyprus má však najviac kríkov. Tých je požehnane aj v Grécku, na Malte, v Španielsku a Portugalsku.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Stále hľadáte Slovensko? V všetkom sme skôr priemerní a našťastie sme sa výrazne vysoko neumiestnili ani v poslednej kategórii – teda množstve zastavanej plochy. Najviac budov majú na Malte – tam tvoria umelo vytvorené plochy až tretinu územia krajiny. Nasleduje Belgicko, Luxembursko a Holandsko.  Pod pojmom umelo vytvorené a zastavané plochy sa v tomto prípade chápu kryté stavby ako budovy, či skleníky, ale aj dvory, parkoviská, cintoríny a tiež cesty a železničná sieť.

Slovenské čísla teda vyzerajú nasledovne: lesy u nás tvoria 46 percent územia krajiny, polia 28 percent. Lúk a trávnatých plôch máme o niečo menej – 19 percent a na jazerá, či močiare sme úplne chudobní – tvoria iba jedno percento našej rozlohy. Zastavané sú tri percentá.

O nin

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices