Rozširovanie EÚ: Macedónsko je bližšie k prístupovým rokovaniam

Macedónsko
PHOTO: Flickr.

Už osem rokov čaká Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko na prijatie do Európskej únie. Práve tak dlho má totiž oficiálny štatút kandidátskej krajiny. Na zozname stálo ešte donedávna vedľa Chorvátska a Turecka. Prvá menovaná  krajina sa už do Únie už dostala, druhá obnovila prístupové rokovania. A konečne by sa mohli niekam posunúť aj Macedónci.

Svedčí o tom stretnutie komisára pre rozšírenie a európsku susedskú politiku Štefana Füleho s predsedom vlády Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko v Bruseli. Nadviazali tak na nedávne zverejnenie správy o pokroku krajiny a tiež na vôbec piate odporúčanie Európskej komisie na začatie prístupových rokovaní. Debata komisára Füleho a premiére Gruevskeho sa dotýkala najmä  najnovšieho vývoja politickej situácie v kandidátskej krajine a reformných priorít, na ktoré upozornila Komisia vo svojej správe.

Štefan Füle počas rozhovoru vyjadril znepokojenie nad rastúcou polarizáciou medzi politickými stranami v krajine. Podľa neho musia nájsť spoločnú reč v konštruktívnom dialógu – je to v národnom záujme. Tiež zdôraznil, že v krajine je treba zlepšiť rovnosť a transparentnosť, a tiež zintenzívniť boj proti korupcii a organizovanému zločinu.

Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

Rada ministrov EÚ sa rozhodla Bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko udeliť kandidátsky status ešte v decembri roku 2005. Nestanovila však dátum začatia prístupových rokovaní, tak bolo toto rozhodnutie stále vnímané skôr ako symbolické. Krajina následne stratila päť rokov spormi s Gréckom. Od roku 2010 čaká na začiatok prístupových rokovaní.

O nin

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices