Európska únia prispeje miliónmi EUR na podporu vzťahov medzi Kosovom a Srbskom

kosovo
PHOTO: Flickr.

Ešte v apríli uzavreli medzi sebou Kosovo a Srbsko významnú a zároveň prvú dohodu o zásadách normalizácie vzťahov. Európska komisia im chce pomôcť, a preto vyčlení dodatočné finančné prostriedky, aby dohodu podporila. Špeciálny program na predvstupovú pomoc (IPA) pomôže reagovať na potreby väčšiny srbských komunít v celom Kosove. Peniaze pôjdu na infraštruktúru, verejnú správu, rozvoj vidieka a regiónov, zamestnanosť a ochranu životného prostredia.

Európska komisia na to dá 15 miliónov EUR.  Ďalšie peniaze Kosovu pridelí priebežne. Celkovo má pre krajinu pripravených 70 miliónov EUR. Komisár pre rozšírenie a európsku susednú politiku Štefan Fülle: „ Implementácia dohody z 19. apríla je veľmi dôležitá pre upevnenie kosovsko-srbských vzťahov a ich vyhliadok do budúcna. Táto dohoda potvrdila záväzok Srbska a Kosova nasledovať smer Európskej únie. Únia musí preukázať seriózny záujem o podporu tohto procesu, v záujme zabezpečenia mieru, stability a prosperity regiónu. Som preto veľmi rád, že sme schopní poskytnúť dodatočné financie na podporu aprílovej dohody.“

Dohoda obsahuje pätnásť bodov, na ktorých sa zhodli obe strany v rámci vzájomného dialógu so šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashton. Umožní vytvoriť združenia alebo komunity srbských miest a obcí na severe Kosova. Zároveň predpokladá progresívnu integráciu tamojších srbských bezpečnostných zložiek pod kosovskú políciu. Rovnako by sa do kosovského súdneho systému mali integrovať aj miestne srbské súdy.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

 

O red

Odporúčame pozrieť

Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

V pondelok 15. apríla zorganizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a UNHCR, Agentúra OSN pre utečencov …

Consent choices