fico
PHOTO: redakcia/red.

Od budúceho roka dáva EÚ 6 mld. EUR na zamestnávanie mladých. Slovensko dostane 200 miliónov

fico
PHOTO: redakcia/red.

Čerpať bude ten, kto bude najlepšie pripravený. Vyhlásil to dnes premiér Fico po stretnutí s ministrom práce Richterom. Európska komisia navyše tlačí na členské štáty, aby peniaze využili v rokoch 2014 – 2015. Napriek tomu, že Brusel štandardne dáva peniaze na zamestnávanie mladých ľudí do 25 rokov, Slovensko túto hranicu posúva na 29 rokov.

Slovenskému vyjednávaciemu tímu sa už teraz podarilo vyjednať realokáciu eurofondov za 70 miliónov eur. Vďaka týmto peniazom dostali prácu tisíce ľudí. Minister práce Ján Richter pre EuropskeNoviny.sk povedal, že je to jasný signál, aby sa pokračovalo ďalej. „Všetky kontrolné mechanizmy zo strany Európskej komisie, ktoré na tieto projekty tu boli, nenašli žiadne problémy. Preto si dovolím povedať, že tento projekt je veľmi úspešný,“ dodáva Richter.

O PENIAZE JE VEĽKÝ ZÁUJEM

Za jeden a pol mesiaca sa len z ďalšej realokácie eurofondov vo výške 11 miliónov 884 tisíc eur takmer všetko vyčerpalo. Zazmluvnilo sa 1156 pracovných miest a ďalších 2505 žiadostí sa ani nemá za čo vybaviť. Peniaze pre veľký záujem podľa ministerstva práce už teraz nestačia, ak by chceli vyhovieť všetkým. Richter tak už teraz hovorí o najúspešnejšom projekte na zamestnávanie mladých ľudí v celej EÚ. Záujem oň majú najmä mikropodniky a malopodniky.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Priemerný vek mladých ľudí, ktorých sa podarilo vďaka projektu zamestnať je 23,5 roka. V drvivej väčšine ide o dlhodobo nezamestnaných, ktorí boli evidovaní na Úrade práce viac ako rok. Mladí ľudia získali prácu najmä vo veľkoobchode a v priemyselnej výrobe.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices