35 miliónov eur na propagáciu poľnohospodárstva

poľnohospodárstvo
PHOTO: Flickr.

Európska komisia sa rozhodla podporiť výrobcov poľnohospodárskych produktov v krajinách Európskej únie, ale aj mimo nej, sumou 35 miliónov eur. Celkovo schválila 22 programov a úspechy by sa mali dostaviť po troch rokoch. Rozpočet jedného programu sa odhaduje na 70 miliónov eur a Brusel sa zameria predovšetkým na chránené označenie pôvodu, ochranné zemepisné označenie a garanciu domáceho výrobku.  Výrobcovia sa nevyhnú ani prísnejšej kontrole organických výrobkov, vína, výrobkov z mlieka, medu a včelích produktov, pozor by si mali dať aj na čerstvé mäso, ovocie a zeleninu.

Program je zameraný na prezentáciu poľnohospodárskych výrobkov a zaručenie ich kvality aj mimo európskeho trhu. „Rast vývozu kvalitných výrobkov je pre našu politiku mimoriadne dôležitý, keďže priaznivo stimuluje európske hospodárstvo. V rámci ďalej iniciatívy cestujem budúci týždeň do Japonska a Južnej Kórei s cieľom posilniť vývoz z Európskej únie,“ vyjadril sa na stretnutí európsky komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Dacian Cioloş.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Komisia musela prehodnotiť v otázke financovania 34 žiadostí a nakoniec vypracovala 22 programov, ktoré sa zameriavajú najmä na vnútorný trh. Pokrokového projektu sa zúčastní napríklad Severná Amerika, Rusko, Latinská Amerika, Nórsko, Švajčiarsko, Stredný Východ a krajiny bývalej Juhoslávie, ako Srbsko, Čierna Hora, Macedónsko, Bosna a Hercegovina a Kosovo.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices