bugár figeľ
PHOTO: redakcia/Brusel.

Horúca aktualita z Bruselu: Most-Híd členom EPP! Bugára doprevádzal Figeľ

bugár figeľ
PHOTO: redakcia/Brusel.

Len pred malou chvíľou sa Most-Híd oficiálne stal členom najväčšej európskej frakcie EPP. Ide o najvplyvnejšie zoskupenie poslancov v Európskom parlamente. KDH v ňom pôsobí od roku 1996, kedy bolo prijaté za pozorovateľa, plnohodnotným členom sa však strana stala až po začlenení Slovenska do EÚ.

Dnes sa tak dovŕšil dlhý proces prijímania strany MOST-HÍD do frakcie EPP. Ako povedal Béla Bugár pre Europskenoviny.sk tesne po prijatí do frakcie, nie všetci privítali stranu s otvorenou náručou. „Moje pocity sú pozitívne, avšak nie všetci boli nadšení. Našli sa aj takí, ktorí chceli SMK alebo aj Fidesz. Chceli, aby rozhodnutie o našom prijatí padlo až po eurovoľbách,“ dodáva Bugár.

STRANU SI PREKLEPLI

Pred niekoľkými mesiaci navštívila stranu delegácia z Bruselu. Tá zisťovala, ako Most-híd funguje, aké má stanovy, či pridružené organizácie. 6.11 sa napokon výbor rozhodol, že stranu odporúča prijať do Európskej ľudovej strany (EPP). Dnes väčšina delegátov v Bruseli rozhodla, že Bugárovu stranu prijme.

„Chceme získať maximum poslancov v eurovoľbách, ktoré budú už na budúci rok. Plánujeme spolupracovať s KDH, či SDKÚ-DS. Bol by som veľmi rád, ak by táto spolupráca vyústila do spoločného kandidáta prezidentských volieb na Slovensku,“ hovorí Béla Bugár pre spravodajský portál Europskenoviny.sk.

Viac..  Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

BUGÁRA DORPEVÁDZAL FIGEĽ

Na hlasovanie o prijatí nového člena sa osobne prišiel pozrieť aj Ján Figeľ (KDH), ktorý víta rozhodnutie a následné hlasovanie o prijatí Mostu-Híd do frakcie. „Som rád, že strana bola prijatá výraznou väčšinou, zdieľame spolu veľa hodnôt a máme toho veľa spoločného“, dodáva Figeľ.

NOVÝ PREDSEDA EPP

Okrem prijatia Bugárovej strany sa však hlasovalo aj o novom predsedovi najsilnejšej frakcie v europarlamente. Ešte vo štvrtok totiž zomrel dlhoročný belgický premiér a predseda EPP Wilfried Martens. Za nového predsedu EPP hlasovalo 112, zo 124 prítomných delegátov. Stal sa ním Joseph Daul, francúzsky europoslanec.

O red

Odporúčame pozrieť

figel

Ján Figeľ poslal vláde list kvôli zákazu verejných bohoslužieb. Obrátil sa aj na Európsky súd pre ľudské práva. Prečítajte si celé znenie

Vážený pán premiér, vážení členovia vlády SR, obraciam sa na Vás s odvahou a s …

Consent choices