Nie je všetko v EÚ tak, ako sa zdá. Francúzi nie sú najväčšími producentmi syra, kravám sa darí najviac v Nemecku

syr
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Hádali by ste, že najviac syrov v EÚ vyprodukuje krajina, ktorá je nimi povestná – teda Francúzsko? Alebo že more mlieka majú v štáte, kde sa na poliach pasú známe fialové kravičky? Mýlili by ste sa. Eurostat sa tentoraz zameral na poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov. Azda neprekvapí, že naša malá krajina nie je v žiadnom prípade veľmocou.

Európsky štatistický úrad hľadal odpovede na niekoľko otázok:  ktoré členské štáty sú najväčšími producentmi pšenice, kukurice a jačmeňa, aké množstvo kravského mlieka sa vlastne nachádza v mliekarňach Únie, či kde sa vyprodukuje najviac mliečnych výrobkov a kde sa zase zameriavajú na chov hovädzieho dobytka, ošípaných a hydiny.

Do prehľadu už tvorcovia štatistiky zapojili aj najnovšieho člena EÚ, Chorvátsko. V roku 2012 všetky krajiny Únie vyprodukovali 285 milióna ton obilnín. Takmer polovicu z nich tvorila pšenica. Najsilnejším producentom sa ukázalo byť Francúzsko, ktoré sa postaralo až o 24 percent z celkového množstva. Nasledovalo Nemecko a po ňom náš sused, Poľsko. Francúzi produkujú najmä pšenicu, kukuricu na zrno a jačmeň. Poliaci a Nemci sa špecializujú skôr na raž.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Pokiaľ ide o mlieko, minulý rok sa ho v krajinách EÚ nadojilo viac ako 140 miliónov ton. Najviac sa v tomto smere takpovediac darilo nemeckým kravám, ktoré vyprodukovali až 21 percent z celkovej výroby. Nasledovalo Francúzsko a Veľká Británia. Najväčšia časť produkcie sa využila na výrobu konzumného mlieka (32 miliónov ton), nasleduje syr, smotana a maslo. Najviac konzumného mlieka sa vyrobilo vo Veľkej Británii. Kráľovstvá syrov ako Francúzsko a Holandsko sa nechali zahanbiť Nemeckom – okrem najväčšieho množstva syra sa tam vyrába aj najviac smotany a masla v Únii.

O nin

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices