EuroNest Scola 2013: budú raz jej absolventi rozhodovať o budúcnosti Únie?

euronest
PHOTO: Flickr.

Celé dva dni mali mladí ľudia z celej Európy na to, aby si nielen podiskutovali o budúcnosti EÚ, ale tiež vyskúšali, aké je to byť členom parlamentného zhromaždenia. Vďaka programu EuroNest Scola sa študenti vo veku 16 až 18 rokov dostali do EP v Štrasburgu.

Program prebiehal v nedeľu a v pondelok, pričom sa ho zúčastnilo 160 študentov z členských štátov Únie a krajín Východného partnerstva – Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. Na chvíľu sa stali členmi Parlamentného zhromaždenia Euronest, teda fóra, zloženého z poslancov EP a ich kolegov v parlamentov krajín Východného partnerstva.

Euronest vznikol v roku 2011 v Bruseli. Toto parlamentné fórum sa snaží podporovať politické zbližovanie a ekonomickú integráciu  medzi EÚ a jej východnými partnermi. V súčasnosti má 110 členov – 60 poslancov Európského parlamentu a po desiatich členoch z parlamentov každej z krajín Východného partnerstva. Okrem Bieloruska – to sa zatiaľ z politických dôvodov práce parlamentného zhromaždenia nezúčastňuje.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

V priebehu dvoch dní si mladí ľudia podebatovali na viaceré témy. Týkali sa najmä vzťahov EÚ s jej východnými susedmi. Na záver študenti dokonca hlasovali o uzneseniach, ktoré sami navrhli. Čas ukáže, či sa tam nie niektorého z nich aj niečo nalepilo. O 20 rokov možno budú o vzťahoch medzi Úniou a východom rozhodovať práve niektorí z absolventov…

 

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices