Lotyšsko o 5 týždňov vstupuje do eurozóny. O eure vedia Lotyši menej, než pred jeho prijatím vedeli Slováci.

Spomedzi dvanástky tzv. nových členských krajín EÚ vstúpila do eurozóny zatiaľ pätica. K Slovinsku, Malte, Cypru, Slovensku a Estónsku sa už 1. januára 2014 pridá Lotyšsko. Termín vstupu do eurozóny má okrem Lotyšska stanovená už len tretia z pobaltských ekonomík, Litva, ktorá by mala euro zaviesť v roku 2015. Ostatné krajiny sa zatiaľ do eurozóny nehrnú. Maďarský premiér Orbán dokonca vyhlásil, že Maďarsko môže so vstupom do menového bloku čakať aj ďalších 30 rokov. Trojica tzv. starých členských krajín EÚ [Veľká Británia, Dánsko a Švédsko] má dokonca výnimku, na základe ktorej euro zaviesť nemusí.

Slovensko zaviedlo euro v roku 2009 a spoločná mena eurozóny je tak súčasťou našich peňaženiek už takmer 5 rokov. Lotyšov táto zmena ešte len čaká. Sú na ňu pripravení? V aktuálnom rebríčku týždňa sme sa rozhodli porovnať názory a vedomosti o eure, ktoré mali pred vstupom do eurozóny Slováci, s tými, ktoré majú Lotyši. Pozreli sme sa na výsledky prieskumu Eurobarometer z mája 2008 [kedy Slovákov od zavedenia eura delilo cca 7 mesiacov] a najnovšie vydanie tohto prieskumu z apríla 2013, keď boli od eura rovnako vzdialení Lotyši. Zistili sme, že Slováci vedeli o eure pred jeho zavedením viac ako Lotyši a boli jeho prijatiu aj viac naklonení.

 

Podobu eurobankoviek a mincí poznali pred zavedením eura vo väčšej miere Slováci než Lotyši. Na otázku o počte členských krajín eurozóny odpovedala v prípade oboch krajín správne cca tretina obyvateľov, opäť však mali mierne navrch Slováci.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Približne pol roka pred plánovaným zavedením eura boli podľa vlastných slov lepšie informovaní Slováci ako Lotyši. Zatiaľ čo v máji 2008 sa o eure cítilo informovaných 64 % Slovákov, v apríli 2013 mala tento pocit len polovica Lotyšov. Informačná kampaň o eure sa však v Lotyšsku rozbehla až v druhej polovici tohto roka a je teda pravdepodobné, že ak by sa podobný prieskum uskutočnil dnes, Lotyši by sa označili za lepšie informovaných než na jar.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, o tom, že euro bude mať na našu krajinu skôr pozitívne než negatívne dopady, bolo pred jeho zavedením presvedčených 54 % Slovákov. Lotyši si až takí istí nie sú. Vo výhodnosť eura pre krajinu verili pol roka pred jeho zavedením len dve pätiny z nich. Najnovší prieskum verejnej mienky dokonca ukázal, že vstup Lotyšska do eurozóny podporuje iba 22 % Lotyšov.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices