Problém, ktorý sa netýka len nás: dôchodkový systém treba upraviť v celej Európe!

seniori
PHOTO: Flickr.

Na penziu je dobré začať myslieť čo najskôr. Taká je dnes doba a na tom sa zhodujú aj odborníci. Môže sa to zdať ďaleko, ale kto nechce na staré kolená trieť biedu, mal by začať uvažovať nad šetrením veľmi skoro. A netýka sa to iba Slovákov, ale obyvateľov celej Európskej únie.

Teda aj tých, ktorí teraz žijú a dobre zarábajú v inej krajine. Tí sa totiž môžu pýtať, či neprídu o svoj nárok, ak sa raz rozhodnú vrátiť domov. Nejasnosti, týkajúce sa dôchodkového systému, ktorý sa v jednotlivých krajinách líši, sa teraz snažia riešiť v Európskom parlamente.

V niektorých štátoch  totiž doba nároku – teda obdobie, v ktorom ešte človek nemá právo na priznanie dôchodku – trvá aj 10 rokov. Po novom ale má byť v celej Európe obmedzená na tri roky. O práva nikto nepríde, pretože sa môžu presúvať. Časom vznikne aj systém na sledovanie, zatiaľ si ale potenciálni dôchodcovia musia všetko ustriehnuť sami.

„Nový návrh nepokrýva oblasť daní,“ upozorňuje Anne-Sophie Parent zo siete Age Platform Europe. „Zamestnanecké penzijné pripoistenie sa zdaňuje v štátoch rôzne – buď zdieľaním príspevkov, zdanením úrokov alebo zdanením peňazí pri výbere.“

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Krajiny Únie by mali do februára začať proces prijímania penzijných úprav do zákonov. A už sa aj ponúka ďalšia zaujímavá téma – jednotný vek odchodu do penzie…

Pozrite si aj reportáž, venovanú tejto téme:

O nin

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: V pomoci ženám a deťom sme o krok ďalej

V Európskom parlamente sme tento týždeň prijali aj smernicu o predchádzaní obchodovaniu s ľuďmi, boji …

Consent choices