Igelitka

Na zákaze igelitových tašiek sa nevedia dohodnúť ani europoslanci

igelitová taška
PHOTO: Flickr.

Na igelitovú tašku zadarmo v obchodoch zabudnite. Európska komisia predložila začiatkom novembra opatrenia, ktoré by mali prispieť k zníženiu ich používania. Občania Európskej únie spotrebujú ročne približne 98 miliárd plastových tašiek, čo je skoro 200 kusov na jedného obyvateľa. Väčšina z nich sú pritom použité iba raz a pri nakladaní s odpadmi končia vo vode, kde ich rozklad môže trvať stovky rokov. Momentálne je len v Stredozemnom mori podľa odhadov až 500 ton plávajúcich plastových vrecúšok.

Za „igelitku“ si musíte zaplatiť

Nakupovanie do „igelitiek“ by malo byť už čoskoro minulosťou. Pripravovaná smernica si posvieti na tenké a ľahké tašky, ktoré zákazník využije len raz a potom ich vyhodí do koša. Práve tento druh je hlavným zdrojom environmentálneho znečistenia, ktoré ohrozuje životné prostredie, ale aj podmorský život či vtáctvo. Komisia týmto návrhom vyzýva všetky členské štáty, aby obmedzili používanie plastových tašiek, keďže ich spotreba by sa mohla znížiť až o 80 percent. Výber prostriedkov pritom necháva na každej krajine. Rozdiely v užívaní sú pritom enormné – kým v Dánsku pripadnú ročne na jedného obyvateľa 4 tašky, na Slovensku je to až 466 kusov. Plastový produkt je v severskej monarchii zdanený a napríklad v Írsku musíte za každú jednu tašku v supermarkete zaplatiť. Inak tomu nebude ani na Slovensku, keďže už niektoré obchodné reťazce prestali na podnet Ministerstva životného prostredia dávať „igelitky“ zadarmo. Iniciatívu podporuje aj europoslanec Boris Zala: „Pevne verím, že legislatíva vychová spotrebiteľa k šetrnosti a aj Slováci sa vrátia k sieťkam z odolných, trvácich a ekologických materiálov.“ Brusel túto iniciatívu predložil po rozsiahlej verejnej debate, ktorá prebiehala od roku 2011.

Ekonomický nezmysel?

Kým Komisia apeluje na životné prostredie, Zväz obchodu a cestovného ruchu SR hovorí o trhových obmedzeniach a zásahu do slobody podnikania. Prínos pre prírodu je otázny, pretože návrh je vytrhnutý z kontextu a problém s odpadom nerieši podľa Zväzu komplexne. Zároveň hrozí, že sa vytvorí precedens a regulácie sa v budúcnosti môžu týkať aj iných obalov, ako len plastových tašiek. Reforma by mala byť súčasťou existujúcej smernice z roku 1994 o triedenom zbere a väčšina krajín už dnes recykluje viac, ako ukladá Európska únia. „Výrobcovia, dovozcovia a obchodníci už povinne investovali množstvo prostriedkov do triedeného zberu, a preto sú pripomienky na riešenie vybraných obalov sčasti ekonomickým nezmyslov,“ povedala pre portál EuropskeNoviny.sk Eva Szabóová zo Zväzu obchodu a cestovného ruchu.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Zásah do ľudskej slobody

Návrh z dielne Európskej komisie je podľa europoslanca Petra Štastného extrémnym zásahom do práv a slobôd občana. Zákon prinesie nielen zvýšenú byrokraciu, ale aj vyššie náklady a limity v podobe poplatkov, daní alebo zákazu igelitových tašiek. Ľudia však za spoplatnenie žiadajú vyššiu kvalitu a podľa Eva Szabóovej zo Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR spoločnosti reagujú na požiadavky zákazníkov aj bez donútenia zo strany štátu: „Naše veľké obchodné reťazce už pred časom spoplatnili igelitové tašky. Ponúkajú alternatívy v podobe papierových tašiek, ktoré je možné ľahko recyklovať a k dispozícii majú tiež tašky z prírodných materiálov, ktoré sa dajú používať roky.“ Opatrenia na predchádzanie vzniku odpadov sa netýkajú iba plastových tašiek, o čom svedčí množstvo dobrovoľných iniciatív zameraných na viaceré druhy obalov. Poslanci v súčasnosti rokujú o revízii cieľov a limitov tohto dokumentu a mnohí hovoria aj o jeho nešťastnom načasovaní.

O ruz

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices