Europoslanci schválili uznesenie o recyklácii potravín: V budúcnosti sa možno nevyhneme konzumácii rias a hmyzu

hmyz
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Viete si predstaviť, aký bude svet v roku 2050? Odborníci apelujú na nedostatok potravín a už teraz nám radia obmedziť stravu s priveľkým podielom živočíšneho pôvodu. Europoslanci schválili uznesenie o recyklovaní potravín s blížiacim sa dátum spotreby, aby ich dostali ľudia na hranici chudoby. Až tretina vyprodukovaných potravín, čo predstavuje 1,3 miliardy ton, skončí totiž v kontajneroch alebo sa zničí.

Hladomor, ale aj plytvanie jedlom je v súčasnosti vážnym svetovým problémom. Odborníci predpokladajú, že za najbližších štyridsať rokov sa počet ľudí zvýši a dopyt po potravinách vzrastie až o 70 percent. Únia rieši dve zásadné otázky: Čo by sme mali robiť v chudobnejších štátoch, aby sme znížili plytvanie v prvej fáze potravinového reťazca, teda na poli? A ako môžeme eliminovať plytvanie v bohatších západných krajinách vo fázach, ktorú sú bližšie ku konečnému spotrebiteľovi?

Na seminári v Parlamente skúmali poslanci úlohu Európy v zabezpečovaní jedla do roku 2050 cez hľadanie riešení v spôsobe, akým vyrábame a spotrebúvame potraviny. Okrem znižovania nákladov a väčšej biodiverzity ponúkli tiež nové typy stravy. Podľa Louise O. Fresco z Univerzity v Amsterdame by sme sa nemali báť moderných technológií a inovácií, napríklad v podobe konzumácie nových druhov rias či hmyzu.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Chronickým hladom trpia najmä ľudia v oblastiach, kde sú izolovaní od hospodárstva, nemajú prístup k pôde ani trhom, alebo ide o zrútený štát. Krátkodobým riešením je pre nich forma potravinovej pomoci, ale je ťažké sa k nim dostať. Isté však je, že opatrenia, ako je podpora recyklácie plodín, či znižovanie emisií pri obrábaní pôdy, chtiac-nechtiac ovplyvnia našu budúcnosť.

Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices