eduard kukan
PHOTO: © European Union, 2013

Kukan o Ukrajine: Trúfnem si povedať, že budúcim prezidentom bude človek so silným úderom a volá sa Kličko

eduard kukan
PHOTO: © European Union, 2013

V tomto momente predpovedať vývoj na Ukrajine je veľmi ťažké. Vôbec, hrať sa na prorokov v politike sa príliš nevypláca, ale keby to tak nebolo, nebolo by to vôbec zaujímavé. „Všetci dúfame, že rozhodnutie prezidenta Janukovyča a ukrajinskej vlády prerušiť rokovania o asociačnej dohode s EU sa neskončili,“ hovorí Eduard Kukan pre portál EuropskeNoviny.sk.

Tento čin viedol k veľkému vzopätiu občanov, ktoré je oveľa silnejšie ako Brusel očakával a možno aj silnejšie ako očakávalo samotné ukrajinské vedenie.

Prebiehajúce demonštrácie  sú viac ako demonštrácie, pretože počet ľudí a ich

odhodlanie, ktorým sú ochotní sa angažovať je neslýchané. Podľa Kukana sú mnohí jeho kolegovia v EP nadšení. „V ktorej európskej krajine vidíte státisíce ľudí, ktorí demonštrujú za EU. Takže to nie sú demonštrácie, ale podpora EU zo strany Ukrajiny. Preto dúfam, že Janukovyč bude chcieť pokračovať v jednaní s EU. Nebolo totiž striktne povedané, že rokovania sa prerušujú navždy. Predkladáme, že po tejto revolučnej situácii dôjde k zmene vlády a režimu“, dodáva Kukan.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

S kým perspektívne alebo strategicky bude Ukrajina spolupracovať sa vo Vilniuse

kyjev
Protesty v Kyjeve, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

nerozhodlo. Nerozhodlo sa teda definitívne o pripojení do colnej únie s Ruskom. Aj Slovensko prekvapila podľa Kukana sila demonštrácie a odhodlanie Ukrajincov. „Pokiaľ ide o EU sme silný v otázkach Balkánu a susedskej politiky“, dodáva. Do tejto susedskej politiky spadá práve aj Ukrajina. „Risknem si povedať, že budúcim ukrajinským prezidentom bude človek so silným úderom a volá sa Vitalij Kličko,“ dodáva na záver europoslanec Kukan pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices