Európske právo má zhruba 34 000 zákonov, či dobrá správa z Írska

právo
PHOTO: Flickr.

Európske právo má zhruba 34 000 zákonov, po zarátaní súdnych verdiktov, štandardov, či medzinárodných zmlúv, je ich cez 100 000. Niekoľko desiatok tisíc usilovných včeličiek v bruselských kancelárskych komplexoch usilovne pracuje na tom, aby sa prílev nových nezastavil. Staré pravidlo „Neznalosť neospravedlňuje!“ môžeme používať už len s úškrnom. Napríklad v prípade Bulharska, Maďarska, Chorvátska, Slovinska, Grécka a Rakúska rozhodla Komisia, že bilaterálne dohody pre výstavbu plynovodu South Stream sú v rozpore s právom EÚ a môžu pekne začať jednať odznova. Všetky chlebíčky na vzájomných stretnutiach tak vyšli nazmar.

Z bankového sektora priletela jedna dobrá práva. Írska vláda predala niektoré akcie írskych bánk za 580 miliónov eur. Kvapka v mori strát v hodnote desiatok miliárd, ktoré dostali na chrbát írski daňovníci, no signalizuje to aspoň čiastočnú vieru investorov v írske banky.

Naopak, v Slovinsku sa obchodovanie s akciami a dlhopismi bánk zastavilo, kým sa nezverejnia výsledky prebiehajúceho stres-testu. Potvrdzuje sa, že tamojšie veľké banky budú potrebovať zhruba 5 miliárd eur na prežitie. Banky majú zlé pôžičky za zhruba 8 miliárd eur a nemajú zahraničných partnerov, ktorí by im poskytli kapitálovú injekciu, keďže sú prevažne štátne.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Šesť európskych bánk dostalo pokutu 1,7 miliardy eur za kartel v spojení so známou aférou LIBORgate (ovplyvňovanie úrokovej miery LIBOR), čo je rekordná suma. Škodoradosť je predčasná. Od daňovníkov dostali tieto banky peniaze na záchranu v rádoch desiatok miliárd eur.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices