Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 50.týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

CYPRUS

Pondelkové stretnutie ministrov financií eurozóny [Eurogroup] v Bruseli prinieslo okrem iného aj odklepnutie uvoľnenia ďalších prostriedkov pre Cyprus. Druhá misia Trojky na Cypre dopadla podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, dobre a ministri financií ocenili pokrok krajiny pri napĺňaní cieľov záchranného programu. Skupina Eurogroup preto rozhodla o uvoľnení 100 mil. EUR z trvalého eurovalu [ESM] ešte do konca aktuálneho roka. Ďalších 86 mil. EUR by mal Cypru uvoľniť MMF, avšak rozhodnutie fondu padne až 20. decembra. Predstavitelia Eurogroup vychválili aj Írsko, ktorému opäť pogratulovali k úspešnému ukončeniu záchranného programu. Írsku už bude z ESM uvoľnená len posledná tranža pomoci v objeme 800 mil. EUR.

Na jar sa na trhoch vo veľkom hovorilo o tlaku Trojky na cyperskú centrálnu banku z dôvodu predávania zlatých rezerv krajiny. Odpredaj časti zlata mal byť súčasťou záchranného programu v snahe získať dodatočné finančné prostriedky. Aj tento fakt bol jedným z dôvodov, prečo sme v apríli videli strmý prepad ceny zlata na svetovom trhu. Cyperská centrálna banka sa v piatok k téme vrátila a uviedla, že svoje zlaté rezervy nemá v úmysle predávať ani dnes.

UKRAJINA

Pokračujúce protivládne protesty v ukrajinských uliciach doliehajú už aj na miestny finančný trh. Ukrajinská hrivna je len krôčik od dvojročného minima voči euru či ročného minima voči doláru. Snaha krajiny zabrániť ďalšiemu oslabovaniu hrivny mala minulý mesiac za následok pokles devízových rezerv o – 9 %. Naopak, medzibankové sadzby na Ukrajine poskočili na ročné maximum. Overnight index, ktorý sleduje náklady na požičiavanie si bánk na obdobie jedného dňa, vzrástol v priebehu uplynulého týždňa nad 20 %. Ešte v závere novembra bola pritom táto sadzba na úrovni len cca 4 %. Likvidita na trhu totiž prudko klesá práve v dôsledku masívnych intervencií v snahe ochrániť kurz hrivny.

ECB

Guvernér Európskej centrálnej banky [ECB] Draghi vo štvrtok vystúpil pred Európskym parlamentom, aby hovoril o činnosti centrálnej banky a nástrojoch, ktoré využíva na zabezpečenie menovej stability v eurozóne. Situácia v menovom bloku je podľa guvernéra veľmi odlišná od tej, akú zažívalo Japonsko v 90. rokoch, keďže v eurozóne deflácia nehrozí. Zopakoval tiež, že ak ECB pristúpi k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky prostredníctvom dlhodobých úverov pre banky [LTRO], urobí to tak, aby zaistila presun prostriedkov do reálnej ekonomiky.

Nemecký zástupca vo výkonnej rade ECB Asmussen v nedeľu oznámil, že sa svojho postu vzdáva a odchádza do nemeckej vlády, kde bude pôsobiť ako štátny tajomník na ministerstve práce. Asmussen mal byť pritom členom výkonnej rady až do roka2019 apredstavoval hlavnú spojku medzi Nemeckom a ECB. Spolu s ďalším Nemcom Weidmannom bol častým kritikom menej štandardných opatrení centrálnej banky. Zatiaľ nie je známe, kto Asmussena nahradí, avšak vzhľadom na záväzok ECB zvýšiť podiel žien vo vedení, je pravdepodobné, že do výkonnej rady zasadne zástupkyňa nežnejšieho pohlavia.

SLOVINSKO

Slovinská centrálna banka minulý týždeň uviedla, že má dostatok prostriedkov na to, aby svojmu bankovému sektoru pomohla sama. Centrálna banka dospela k takémuto záveru po tom, ako si preštudovala výsledky stresového testovania desiatky komerčných bánk. Podľa výsledkov testu potrebuje slovinský bankový sektor na svoju rekapitalizáciu 4,8 mld. EUR, čo je v súlade s odhadmi. Práve v súvislosti s problémovým slovinským bankovým sektorom, ktorý zaťažujú nesplácané úvery, sa už niekoľko mesiacov špekuluje o tom, že krajina bude potrebovať zahraničnú finančnú pomoc. Tú ale zatiaľ Slovinsko odmieta a tvrdí, že si poradí samo.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices