Nakupujete na Vianoce? Pozrite si aké sú ceny v zahraničí

Nákupná turistika do okolitého zahraničia nie je na Slovensku neznámym pojmom. Jej rozmach zvykneme zažívať najmä v časoch, kedy meny susedných krajín výraznejšie oslabujú voči euru. A svedkami práve takéhoto vývoja sme aj v tohtoročnom predvianočnom období.

Prečo sa nákupná turistika oplatí tento rok viac ako vlaniOproti predvianočným úrovniam z minulého roka oslabila najviac česká koruna a to o – 6,6 %. Kým vlani v predvianočnom období dosahovala kurz voči euru na úrovni 25,320 EURCZK, tak tento rok sa jedná o 27,105 EURCZK. Za každé euro tak v súčasnosti dostaneme o takmer dve české koruny viac ako pred rokom. Slabšie ako vlani sú oproti euru aj maďarský forint [o – 5,6 %] či poľský zlotý [o – 1,6 %].

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, lacnejšie ako vlani nás vyjdú aj nákupy za oceánom. Americký dolár je v súčasnosti voči euru o takmer 5 percent slabší ako pred rokom. Ocenia to tak predovšetkým tí, ktorí sa rozhodli „vybaviť“ vianočné darčeky prostredníctvom amerických internetových obchodov, ale aj tí, ktorí do USA cestujú.

Slováci, ktorí nakupujú za hranicami nášho štátu pravidelne, majú zrejme prehľad aj o pohybe cien u našich susedov. Príležitostní nákupcovia ale môžu zostať prekvapení. O koľko sú teda medziročne vyššie alebo nižšie ceny jednotlivých tovarov v Českej republike, Maďarsku či Poľsku?

Medziročný nárst cien tovarov v predvianočnom obdobíV Česku sú ceny tovarov a služieb medziročne vyššie o 0,8 %, ceny potravín si pripísali na svoje konto nárast o 2,9 %. Lacnejšie ako pred rokom si na štedrovečerný stôl môžu naši susedia kúpiť hlavne ovocie. V porovnaní s vlaňajším predvianočným obdobím Čechom zlacneli aj benzín či nábytok a vybavenie domácností.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Poliaci s nárastom cien o 0,7 % zaznamenávajú spolu s nami najpomalšie zdražovanie v rámci V4. Za potraviny si priplácajú medziročne 2,1 %, no nákup darčekov v podobe oblečenia a obuvi ich vyjde o – 4,7 % lacnejšie než pred rokom. Benzín medziročne zlacnel o – 4,5 %.

Maďari dosahujú spomedzi krajín V4 najvyšší medziročný rast cien tovarov a služieb [o 1,1 %]. Za potraviny si však naši južní susedia priplácajú medziročnej najmenej a to 1,3 %. Lacnejšie ako pred rokom ich vychádza oblečenie a obuv [o – 1,5 %] a benzín [o – 5,5 %].

Každý Slovák, ktorý sa aj v tomto roku nechá zlákať predvianočným nakupovaním v Maďarsku, Poľsku alebo v Českej republike, by mal vedieť, že našej ekonomike tým veľmi neprospieva. Nakúpené darčeky alebo dobroty nás síce budú tešiť pod stromčekmi či na štedrovečerných stoloch doma na Slovensku, no do čísiel slovenskej ekonomiky sa nezarátajú. Maloobchodné tržby ovplyvníme a teda zarobiť dáme obchodníkom z okolitých krajín. A to môže mať negatívny dopad na celý výkon našej ekonomiky.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices