Viete, čo jete? Už čoskoro sa z obalov dozviete viac!

označovanie potravín
PHOTO: Flickr.

Na každom výrobku, určenom na jedenie, by dnes už nemala chýbať etiketa s výživovými údajmi. Ale, ruku na srdce – kto si dá záležať na tom, aby si ju podrobne preštudoval, prípadne to preňho nie sú iba neznáme a nepochopiteľné názvy a čísla? Výrobcovia síce dodržia zákon, ale išli by sami proti sebe, keby na svoj tovar otvorene napísali napríklad „toto je príliš sladké, a tak to vôbec nie je vhodné pre deti“. Európska únia preto prišla s prísnejšími pravidlami označovania potravín.

Vôbec prvé zákony o značení potravín priniesla Únia ešte v roku 1978, keď sa ľudia ešte len začínali zaujímať o to, čo im vlastne v potravinách ponúkajú. Odvtedy sa neustále vyvíjajú. V roku 1990 poslanci prijali zákon o výživových údajoch. Vtedy však bolo jeho plnenie dobrovoľné a úplne ponechané na poctivosť výrobcov. Tí mali povinnosť údaje zahrnúť iba v prípade, že pri svojom tovare uvádzali výživové tvrdenie.

Keďže je výroba potravín dnes veľmi komplexná, EÚ musí reagovať na všetky výzvy čo najpružnejšie. V obchodoch máme k dispozícii širokú ponuku potravín, aj za dobré ceny, ale zistiť ich skutočné zloženie býva ťažké. Európsky parlament chce zákony o označovaní sprísniť a poslanci sa už aj dohodli na zmenách. Etikety by sa mali stať zrozumiteľnejšie, čitateľnejšie a s presnými výživovými údajmi. Tie budú na spracovaných potravinách povinné. Rovnako budú musieť výrobcovia udávať pôvod bravčového, ovčieho, kozieho mäsa a hydiny. Musia jasne označiť alergény a konečne nebudeme musieť žmúriť na maličké písmenká – má sa zlepšiť čitateľnosť.

Viac..  Eurovoľby: ísť voliť znamená chrániť demokraciu

Tieto zmeny by mali platiť vo všetkých členských štátoch a zrealizovať by sa mali v najbližších rokoch. Poslanci veria, že nové označovanie potravín pomôže v boji proti obezite i zdravotným problémom, ktoré sú spôsobené práve stravou. „Nakupujte s rozumom – čítajte etikety“, vyzýva Európsky parlament.

Tejto téme je venované aj nasledujúce video (slovenské titulky): 

O nin

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Štefánikov odkaz

Aj po 105 rokoch od jeho smrti je odkaz Štefánika stále živý. Myšlienka mieru, slobody …

Consent choices