Štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Buď reforma únie, alebo pokles

Štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Podnikatelia a šéfovia malých i veľkých firiem zo Švédska, z Nemecka a Veľkej Británie prehovorili. Volajú po zásadnej reforme Európskej únie. Ich odkaz politikom v členských štátoch i na úrovni EÚ je jednoznačný: buď budeme reformovať, alebo sme odsúdení na pokles.

Medzi signatármi výzvy, ktorá bola v novembri zverejnená zároveň vo švédskych, v nemeckých a britských médiách, sú také mená ako August Oetker, šéf známej nemeckej potravinárskejfirmy Dr. Oetker, Karl-Johan Persson, šéf švédskej siete obchodov H&M, či Douglas Flint, prezident skupiny HSBC, jedného z najväčších finančných zoskupení na svete. Ale výzvu podpísali aj stovky verejnosti neznámych malých podnikateľov, ktorí spolu zamestnávajú stovky tisíc zamestnancov. Mnohí z nich sa doteraz nijako neangažovali, venovali sa len svojmu podnikaniu a na verejnosti prehovorili vôbec po prvý raz. Čo ich prinútilo, aby prehovorili?

Je to vážnosť situácie. Európa zažívala desaťročia ekonomického rozmachu, ktoré boli aj desaťročiami politických úspechov v podobe integrujúcej sa únie. Časy sa však zásadne zmenili. Ekonomický rozmach vystriedala ekonomická stagnácia, kríza eurozóny. V poslednom desaťročí klesol podiel EÚ na svetovom obchode o štvrtinu, viac než 5 miliónov mladých ľudí v Európe je bez práce, medzi voličmi a vládnucou elitou sa otvára priepasť nedôvery.

Európa tak stojí na zásadnej križovatke. Kľúčovou výzvou je zastavenie poklesu medzinárodnej konkurencieschopnosti. Na to je potrebné, aby Európska únia zásadne zmenila spôsob svojho fungovania. Ako? Výzva identifikuje niekoľko kľúčových požiadaviek. Únia by sa mala oveľa viac opierať o vnútorný trh a voľný obchod ako základné piliere prosperity. Mala by menej regulovať a viac odstraňovať zbytočnú byrokraciu. Mala by míňať menej peňazí na minulosť. Mala by byť transparentnejšia, so zachovaním silnej úlohy národných parlamentov. A nemala by zasahovať do oblastí, o ktoré sa lepšie alebo rovnako dobre vedia postarať členské štáty či ich regionálne štruktúry.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Jeden zo signatárov výzvy to vystihol úplne presne:„Musíme redefinovať kľúčovú úlohu Európy. Namiesto čoraz tesnejšej politickej únie musí mať EÚ nový, jednoduchý a jasný cieľ: voľný obchod – pohyb tovaru, služieb, kapitálu a pracovnej sily bez zbytočných prekážok.“ Predstavitelia biznisu teda prehovorili. Budú politici konečne počúvať?

Komentár pripravil Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka

O red

Odporúčame pozrieť

ukrajina

EÚ strojnásobila rozpočet štipendijného programu Eurizon pre Ukrajincov

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že strojnásobila pôvodný rozpočet štipendijného programu Eurizon v rámci …

Consent choices