Európska satelitná navigácia Galileo: Do programu sa pripája aj Švajčiarsko

galileo
PHOTO: Flickr.

Švajčiarsko podpísalo dohodu o spolupráci a zúčastní sa programov Galileo a EGNOS. Plne sa tak bude podieľať na vývoji európskeho satelitného navigačného systému. Spätne do vývoja prispeje 80 miliónov EUR. Dohodu už podpísali v Bruseli.

Podpredseda Európskej komisie Antonio Tajani, komisár pre priemysel a podnikanie: „Vítam rozhodnutie Švajčiarska plne spolupracovať na európskom vesmírnom programe. Táto spolupráca pomôže nielen poskytnúť lepšie výsledky pre satelitné navigačné služby v EÚ, ale takisto sa otvárajú obchodné príležitosti pre malé a stredné podniky nielen zo Švajčiarska, ale z celej EÚ. 

Švajčiarsko už de facto k vývoju Galilea prispelo, keď sa ako člen Európskej vesmírnej agentúry (ESA) nepriamo podieľalo na jeho vývoji.

Štúdie ukazujú, že Galileo prinesie európskej ekonomike cca 90 miliónov EUR v priebehu prvých 20 rokov prevádzky.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opraviť to, čo sa dá

ČO JE GALILEO

Galileo je európska satelitná navigácia, ktorá je pripravovaná pod patronátom Európskej komisie. Globálny navigačný satelitný systém, podobne ako je v USA GPS, avšak vznikol ako jeho alternatíva. Kompatibilný bude tiež s ruským systémom GLONASS. Prevádzkyschopný by mal byť podľa plánov na budúci rok. Systém má pozostávať z 27 operačných družíc, obiehajúcimi vo výške približne 23 tisíc kilometrov nad povrchom Zeme.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v EÚ

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii (EÚ). …

Consent choices