EÚ sa rozšírila! Máme pre vás tip na ďalšiu destináciu: exotický raj v Indickom oceáne

ostrov mayotte
PHOTO: Flickr.

Čítate dobre – k Európskej únii od 1. januára 2014 patrí aj miesto, ktoré leží od Európy poriadne ďaleko. Ide o ostrov Mayotte, ktorý patrí k súostroviu Komory. So svojimi vyše 200 tisíc obyvateľmi je vlastne jeho najľudnateším ostrovom. Tento exotický raj nájdete v Mozambickom prieplave, medzi pevninou Afriky a Madagaskarom.

Rozloha ostrova je 374 kilometrov štvorcových a drvivá väčšina jeho obyvateľov vyznáva islam. Mayotte patrí Francúzsku, preto je tu oficiálnym jazykom práve francúzština a platí sa tu eurom. Krajina získala ostrov ešte v roku 1841, avšak až o viac ako 130 rokov neskôr sa rozhodlo v referende o tom, že Mayotte sa stane súčasťou Francúzska. Obyvatelia sa „nadvláde“ absolútne nebránili.
Mayotte vlastne tvoria dva ostrovy – väčší sa volá Grande Terre (podľa miestnych Mahoré), menší je zase Petite Terre (alebo hovorovo Pamanzi). Turisti tu nájdu krásnu prírodu, plnú exotických a vzácnych rastlín a živočíchov. Od roku 2011 bol zámorským departementom Francúzska – teraz je konečne plnoprávnym a vôbec najvzdialenejším regiónom EÚ. To určite prináša výhody aj pre obyvateľov ostrova. A Európania, túžiaci po exotickej dovolenke, majú možnosť spoznať svojho nového „suseda“.

 

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

O nin

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices