Najvýnosnejšie európske dlhopisy boli írske

Írsky parlament, Dublin.
Írsky parlament, Dublin. PHOTO: Flickr.

Risk je zisk. A najlepší je ten risk, ktorý môžete preniesť na niekoho iného. Najvýnosnejšie európske dlhopisy tohto roka boli írske. Ak ste ich (porovnávací dlhopis podľa iBoxx EUR benchmark index) kúpili na začiatku roka a predali na konci, zarobili ste 11,7%. Ani so španielskymi ste neobišli zle – zárobok bol 11 %. Samozrejme vďaka tomu, že krajiny zachraňovali daňovníci ostatných štátov eurovalmi a pomocou ECB.

Kontrolní otázka soudruzi – kto vlastní väčšinu týchto dlhopisov? Samozrejme, že banky. Ale aby to nebolo také jednoduché, nezanedbateľnú časť vlastní aj banka bánk, teda ECB. Tá zisk distribuuje členským centrálnym bankám (len zisk z gréckych dlhopisov išiel celý do Atén). Hotové finančné perpetuum mobile. Nanešťastie, v reálnom svete každé rádoby perpetuum mobile musí zákonite spomaliť až do zastavenia.

V médiách sa objavil popis toho, ako Belgicko v máji uniklo pokute 750 miliónov eur za porušenie výšky deficitu. Vraj belgickí politici varovali Komisiu, že ak krajina dostane túto pokutu, občania budú viac euroskeptickí. A to samozrejme nikto nechce. Že by rada nášmu premiérovi, ako vymanévrovať z prípadnej pokuty? Určite by to zvládol, ešte ju totiž nikdy nikto nedostal.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Nemecko hlási najvyšší počet zamestnaných ľudí v histórii. Avšak EÚ ako celok neposlúchala a tak jej Standard & Poor’s dala do topánky uhlie v podobe zníženia ratingu na AA+.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices