Ak by ste aj vy radi utŕžili trochu z vyzbieraných peňazí iných, máme recept na Brusel

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Francúzsko je však len najvypuklejším reprezentantom tohto prístupu, ktorý je vlastný celej Európe. Ak by ste aj vy radi utŕžili trochu z vyzbieraných peňazí iných a chcete, aby to bolo viac než len podpora v nezamestnanosti (tá je pre amatérov), mám pre vás návod. Najskôr si zadefinujte vašu oblasť. Pokojne to vezmite zoširoka, hovorte si napríklad kreatívny priemysel.

Potom si dajte vypracovať štúdiu ako veľmi ste dôležitý pre spoločnosť. Ideálne by vám tá štúdia mala vypľuť váš príspevok k HDP. Pozor, teraz kľúčový moment. V štúdii zdôraznite, že váš potenciálny príspevok spoločnosti je oveľa vyšší, pretože vy nie ste nejaký truľko, čo zvára plechy, vy ste dôležitý človek (pridaná hodnota sa tomu hovorí). Tento potenciál sa nedarí naplniť, prirodzene nie kvôli vám, ale kvôli trhovému zlyhaniu (napríklad, že spotrebitelia sú iracionálni hlupáci a nevyužívajú toľko vašich služieb, koľko by pre nich bolo výhodné). Celá spoločnosť vašim nenaplneným potenciálom stráca. Našťastie sa to dá ľahko napraviť, samozrejme čím iným než peniazmi. Granty, garantované pôžičky, spoluúčasť, dotácie… Všetko to pekne obalíte peknými modelmi, orazítkujete menami zvučných inštitúcií, dáte svojmu bruselskému lobistovi a čakáte, či motyka vystrelí. A ona v Bruseli strieľa ako guľomet.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Francúzsko sa pomaly stáva chorým mužom Európy

Francúzsko sa pomaly, ale isto, stáva chorým mužom Európy. Ako približuje vemotívnom článku server Newsweek, krajinu opúšťa čoraz viac mladých ľudí, ktorí mieria za kariérou do Londýna, či ešte ďalej. Spoločnosť postupne pohlcuje fenomén nárokovateľnosti. Už dávno neplatí, že nároky majú len nevládni či chudobní. Bežné sú tak prípady, keď si vysokokvalifikovaní profesionáli užívajú štedro platenú nezamestnanosť aj niekoľko rokov. Pretože na to majú nárok.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices