Štyri roky po zemetrasení: Haiti je stále odkázané na pomoc sveta. EÚ pošle ďalšie stovky miliónov

Haiti
PHOTO: Flickr.

Pred štyrmi rokmi, presne 12. januára 2010, zasiahlo Haiti ničivé zemetrasenie, z ktorého sa krajina nespamätala dodnes. O život prišlo vyše 200 tisíc ľudí, ďalšie tisícky utrpeli zranenia. Viac ako jeden a pol milióna obyvateľov sa stalo bezdomovcami. Škody sa počítali v miliardách.

Hovorkyňa OSN vtedy vyhlásila, že ide o najhoršie nešťastie, s akým sa Organizácia kedy stretla. Pomocnú ruku podala – a dodnes podáva – aj Európska únia. Reagovala dokonca okamžite. Od prvého dňa začala poskytovať humanitárnu pomoc . Aktivity EÚ pomohli pri zachraňovaní životov, poskytovaní prístrešia, jedla i zdravotných služieb. Dodnes pomáha pri odstraňovaní chudoby, zlepšovaní životných podmienok, sociálno-ekonomickom rozvoji a obnove ciest.

V rokoch 2008 až 2013 poskytla Únia krajine 883 miliónov eur. Keďže je partnerom Haiti od roku 1989, pomáhala aj pred katastrofou. Bezprostredne po nej sa ale zaviazala uvoľniť ďalších 570 eur na financovanie projektov vo viacerých oblastiach.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Iba nedávno EÚ oznámila, že s pomáhaním rozhodne nekončí. V rokoch 2014 až 2020 by mala krajine poskytnúť ďalších 420 miliónov eur.  Táto podpora sa zameria na niekoľko kľúčových oblastí – vzdelávanie, reformu štátu, modernizáciu verejnej správy, rozvoj miest a infraštruktúry a bezpečnosť potravín a výživy.

O nin

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices