mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: redakcia/dub.

Europoslanec Mikolášik: Je výhodnejšie byť členom eurozóny ako zostať za plotom

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: redakcia/dub.

Slovensko sa 1.januára 2009 stalo v poradí 16-tou krajinou eurozóny. Po šestnástich rokoch sme nahradili slovenskú korunu v našich peňaženkách eurom, na ktoré sme si už pomaly zvykli.  Je už tomu päť rokov, čo platíme spoločnou európskou menou. Europoslanec Miroslav Mikolášik považuje prijatie eura za krok vpred, pretože chráni naše hospodárstvo na zahraničných trhoch.

 

 

Vnímate prijatie eura na Slovensku ako správne rozhodnutie?

– Všetky odborné, ale i laické ukazovatele potvrdzujú, že je pre Slovensko výhodnejšie byť členom eurozóny, než zostať „za plotom“. Obchodné transakcie už nevyžadujú neustále platenie zmenárenských poplatkov, čo bolo finančnou záťažou pre exportéra.

Prospieva euro nášmu hospodárstvu?

– Slovensko je závislé na silnom exporte, a tak je pre naše hospodárstvo zavedenie eura výhodné. Euro je dlhodobo stabilnou menou s nízkou infláciou, ktorá napriek hospodárskym a finančným krízam nezaznamenala väčšiu zmenu hodnoty. Môžeme teda povedať, že nás euro chráni pred hospodárskymi šokmi na svetových trhoch.

Slovensko vstúpilo do EÚ už v roku 2004, ale spoločnú menu sme prijali až o päť rokov neskôr. Prečo?

– Z logických dôvodov sme pri vstupe do EÚ museli najskôr konsolidovať naše politické a hospodárske postavenie a schopnosť konkurovať vyspelým západným ekonomikám. Fakt, že sme vstúpili  do eurozóny už po piatich rokoch, svedčí o tom, že sme sa svedomito pripravovali hneď od vstupu do Únie. Predovšetkým druhá vláda Mikuláša Dzurindu vyvinula veľké úsilie, aby sme mohli vstúpiť do eurozóny.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Čo hovoríte na postupné rozširovanie eurozóny?

– Nedávny vstup Lotyšska indikuje, že takýto krok je atraktívny pre iné krajiny. Mnohí predstavitelia susedného Poľska otvorene ľutujú, že ešte nesplnili prísne podmienky na to, aby mohli vstúpiť do eurozóny.

Myslíte si, že si Slováci na euro rýchlo zvykli, alebo je päť rokov príliš krátka doba?

– Slovenskí občania sa s novou menou rýchlo stotožnili. Dokonca aj staršia generácia, o ktorej sa predpokladalo, že si bude zvykať dlhšie, sa s eurom „zžila“. Nie sú známe ťažkosti s tým, že už nemáme vlastnú menu.

Na záver – na čo ste v súvislosti so zavedením eura najviac pyšný?

– Hoci vítam prijatie eura a plne uznávam jeho výhody, som hrdý, že sme ako krajina boli schopní vytvoriť dizajnovo pekné bankovky a mince, ktoré boli navyše na veľmi vysokej úrovni kvality aj bezpečnosti.

Ďakujeme za rozhovor, rozprávali sme sa s europoslancom Miroslavom Mikolášikom, členom poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany. 

O ruz

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices