redingová
Viviane Redingová, presadzuje Spojené štáty európske. PHOTO: © European Union, 2014

Budeme žiť v spojených štátoch európskych? EÚ sa možno premenuje

redingová
Vivian Redingová, presadzuje Spojené štáty európske. PHOTO: © European Union, 2014

Euroskepticizmus má vyliečiť nový názov pre EÚ! Vivian Redingovú, eurokomisárku pre spravodlivosť citoval britský Daily Telegraph. Podľa jej plánu by sa mali vytvoriť Spojené štáty európske, pričom úlohu vlády by prevzala Európska komisia a vznikli by dve komory pozostávajúce z Európskeho parlamentu a Senátu, ktorý by sa vytvoril z predstaviteľov členských štátov.

Redingovej názor zdieľa množstvo predstaviteľov európskych inštitúcií, píše Daily Telegraph. Vznik superštátu porovnáva s mestskými radami vo Veľkej Británii. Národné vlády by boli ekvivalentom k spomínaným mestským radám ibaže na celoeurópskej úrovni. Europoslanci by tak mali väčšie slovo než národní poslanci. Európska rada zložená z premiérov a prezidentov členských štátov by zas zohrala poradnú úlohu druhej poslaneckej komory.

Europoslankyňa Katarína Neveďalová však naznačuje, že názov nie je až tak dôležitý a členské krajiny EÚ by sa mali viac sústrediť na užšiu spoluprácu. „Ak chce Európska únia v 21. storočí ostať celosvetovým aktérom, je potrebné, aby Európania spolupracovali ešte užšie a to nielen navonok v oblasti zahraničnej, obrannej či hospodárskej politiky, ale aj smerom dovnútra. Riešenie ponúka aj spolupráca členských štátov na federatívnom základe. Myslím si, že názov by mal byť zrkadlom princípov fungovania EÚ. V tomto ohľade je podľa mňa však podstatnejšia dohoda na kompetenciách európskych inštitúcií a členských štátov, ako diskusia o názve,“ dodáva Neveďalová pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Euroskepticizmus na vzostupe

Podľa britského denníka sa však v EÚ čoraz viac dostávajú do popredia strany, ktoré sú proti hlbšej integrácii do európskych štruktúr. Hlasy získavajú najmä vo Francúzsku, v Grécku a Holandsku. Kým Brusel sa snaží o čo najväčšie prepojenie, Británia zas presadzuje obmedzenie právomocí Európskej únie, uvádza denník.

José Manuel Barroso, predseda Európskej komisie, počas návštevy Atén pripomenul, že EÚ si práve pripomína 100. výročie prvej svetovej vojny. A práve euroskepticizmus, krajne pravicové strany a populizmus sú javy, ktoré by mohli zohrať veľkú úlohu, či dokonca priniesť vojnu do Európy. Žiadna politická štruktúra sa podľa Barrosa neukázala byť lepšia pre organizovanie života na starom kontitente. Tiež pripomína, že mier, sloboda a demokracia nie sú zadarmo a vyzýva ľudí, aby sa zúčastnili májových volieb.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices