Strach má veľke oči: Európania sa boja očkovacích ihiel

ockovanie
PHOTO: Flickr.

Európania podceňujú vakcíny a očkovanie. Vyplýva to z nedávanej správy Európskej komisie. O svoje zdravie podľa nej najviac dbajú v Holandsku a Británii, kde sa počas chrípkovej sezóny v rokoch 2011-2012 dala zaočkovať takmer 3/4 populácie. V rebríčku voči ostatným krajinám zaostávajú i Slováci, u ktorých je téma očkovania už niekoľko rokov na druhej koľaji.

Europoslankyňa Anna Záborská vidí problém najmä v nedostatočnej osvete a v informovaní verejnosti. Podľa nej je veľmi dôležité, aby ľudia pochopili rozdiel medzi tým, kto sa dal zaočkovať a kto nie.

„Je to síce dobrovoľná záležitosť, ale proti chrípke by sa mali dať zaočkovať všetci“, vyjadrila sa pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Záborská, ktorá je zároveň členkou Výboru pre zdravotníctvo. Zdôrazňuje tiež význam vakcinácie v sezónnych obdobiach, kedy sú ľudia náchylnejší ochorieť.

To, že ide o správne rozhodnutie a vy chránite seba i svoje okolie od škodlivých vplyvov, potvrdzujú podľa Komisie aj rôzne štatistiky. U pacientov, ktorí túto „procedúru“ podstúpili, sú dôsledky vírusových ochorení podstatne nižšie. Európska komisia sa v súčasnoti snaži o to, aby sa v každej členskej krajine dalo očkovať minimálne 75% rizikovej skupiny obyvateľstva. Ohrozené sú najmä deti, starší ľudia a ženy s rakovinou krčka maternice.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

O ruz

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices