Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union, 2014

Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová: Estrelu na Slovensku prezentovali desivým spôsobom

Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union, 2014

Európska únia „prikáže“ štátom legalizovať interrupcie, na potrat bude môcť ísť aj štrnásťročné dievča bez vedomia svojich rodičov a deťom v škôlke budú objasňovať, čo je to sexualita a povzbudzovať ich, aby si čo-to vyskúšali na vlastných telách. Aj takéto správy sa šírili v súvislosti so správou, ktorá niesla meno svojej autorky, europoslankyne Edite Estrela. V skutočnosti išlo o nelegislatívne uznesenie o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a štátom ponúkalo iba odporúčania. Estrela v Európskom parlamente neprešla a aj na Slovensku vyvolala pobúrenie, ba až paniku mnohých rodičov. O tom, ako bola prezentovaná, sme sa priamo v Štrasburgu rozprávali s eurposlankyňou Monikou Flašíkovou Beňovou.

Ako vnímate správu vašej kolegyne Edite Estrela?

O správe Estrela sa hlasovalo minulý mesiac, ale žije si takým svojim životom stále, najmä u nás na Slovensku, kde sa do popredia začali dostávať etické otázky. To, akým spôsobom bola správa Estrela prezentovaná na Slovensku, vo mne vyvolalo úprimné zdesenie. Prostredníctvom internetu sa šíria rôzne dezinformácie, ktoré až hraničia s istými úchylkami. Som tiež prekvapená, že relevantní politici, hoci ultrakonzervatívni, takúto dezinterpretáciu neodmietli. Správa Edit Estrela bola veľmi dobre pripravená, veľmi dlho sa o nej diskutovalo a bola to jednoducho správa o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a o potrebe prípravy mladých ľudí na stredných a základných školách na to, čo ich v tejto oblasti v živote čaká. Existujú totiž krajiny, alebo spoločenské kruhy, kde sú tieto témy stále tabuizované. Na druhej strane vieme, že dnes je na internete dostupné prakticky všetko. Je veľmi nezodpovedné, ak rodičia nechcú, aby deti boli pripravené na to všetko, čo ich môže postretnúť – či už na internete, alebo aj v reálnom živote.

Mala obávaná Estrela paradoxne pomáhať deti ochrániť?

Sexuálne zneužívanie detí predsa nie je téma, ktorá by neexistovala – práve naopak, je to veľmi živá téma. Správa Estrela reagovala aj na to, ako deti pripraviť povedzme na útoky rôznych sexuálnych deviantov. Musím povedať, že je pre mňa veľkým sklamaním, že pani Záborská i ďalší poslanci a poslankyne z KDH nielen tu v Európskom parlamente, ale aj na Slovensku, sa nevedia k tejto téme postaviť zodpovedne. Že sa vracia akési tmárstvo, doba, keď nechceme, aby mladí ľudia dostávali relevantné informácie, ktoré ich môžu ochrániť nielen pred rôznymi formami sexuálneho zneužívania, ale môžu ich napríklad aj lepšie pripraviť na plánované rodičovstvo, či rôzne sexuálne prenosné choroby. V EÚ máme napríklad nárast neplnoletých tehotných dievčat. Keby sme ich dostatočne včas vzdelávali, tak sa to nemuselo stať, a tak by sa vyriešil aj druhý problém, teda prerušenie tehotenstva.

To znie naozaj trochu inak ako to, čo sa u nás rozprávalo a proti čomu sa rodičia búrili…

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Bola by som naozaj veľmi rada, keby aj na Slovensku táto téma dostala reálny rozmer. V modernej spoločnosti je predsa úplne normálne, aby deti boli pripravené na to, čo ich v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia čaká a aby sa vedeli chrániť. V správe je veľmi jasne zadefinované, že výučba na základných a stredných školách má byť primeraná veku. Chcem teda aj vyzvať pani Záborskú i celé KDH, aby sa dištancovalo od tých úchylných, pedofilných mailov, ktoré chodia, aby jednoducho jasne povedali aj svojim voličom, že nič takéto v správe Estrela nebolo a aby nepodporovali rozdúchavanie takýchto zvláštnych javov v našej spoločnosti, pretože si to tí mladí ľudia, ani ženy nezaslúžia.

Estrela je stále živá téma, avšak ešte z decembra. Nový rok v Európskom parlamente priniesol aj nové témy. Jednou z nich je potravinová bezpečnosť v štátoch Únie. Čo nám viete povedať o tom?

Mali  sme dve dôležité diskusie – jedna bola o potravinovej kríze a potrebe potravinovej bezpečnosti v potravinových reťazcoch a druhá o spotrebiteľoch. Obe spolu pomerne úzko súvisia, pretože spotrebitelia, žiaľ, stále nie sú dostatočne chránení. Na európske trhy prenikajú výrobky, ktoré obsahujú prísady absolútne nezlučiteľné s takouto ochranou. Treba preto prijať smernicu, ktorá zásadným spôsobom sprísni spôsob, akým výrobcovia a reťazce pristupujú k predaju takýchto potravín.

Čo nové by takáto smernica priniesla?

Navrhuje sa dokonca trestnoprávna rovina. Bude sa to riešiť prostredníctvom etikiet, kde budú musieť byť uvedené všetky zložky, ktoré sú v potravinách použité. A tí výrobcovia, ktorí budú stále pridávať nevyhovujúce zložky, by mohli byť postihnuteľní. S trestnoprávnym rozmerom však ešte budú musieť súhlasiť všetky členské štáty. Myslím si, že tento rozmer je ale veľmi dôležitý, pretože teraz opäť vzniká taká dezinformácia, že vo východnej Európe sa údajne môžu predávať menej kvalitné výrobky ako v západnej. Je to samozrejme nezmysel, všetky opatrenia, ktoré prijíma EÚ, prijíma pre všetky členské štáty rovnako, takže verím, že aj Rada pristúpi k tomuto návrhu na sprísnenie podmienok v potravinárskom priemysle pozitívne, a že sa nám podarí chrániť našich spotrebiteľov v členských štátoch.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala Monika Flašíková Beňová.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices