Sťahujete sa? O trvalý pobyt v inej členskej krajine môžete žiadať po piatich rokoch

stahovanie
PHOTO: Flickr.

Všade dobre, doma najlepšie. Niekedy nás však život zavedie do cudziny a my vtedy nemáme veľmi na výber. Smernica o práve voľného pohybu a pobytu umožňuje zdržiavať sa na území iného členského štátu bez zbytočných papierovačiek po dobu troch mesiacov. Nárok na svoj domov v zahraničí máte i vtedy, keď ste v blízkom vzťahu s občanom Európskej únie. Všetko, čo k tomu potrebujete, je len platný cestovný doklad.

Iné podmienky platia pre vás v prípade, ak za hranicami pracujete alebo študujete. Vtedy môže s vami dokonca zostať aj vaša rodina. Ich prítomnosť však nesmie byt záťažou pre sociálny systém a v hostiteľskej krajine by mali mať zdravotné poistenie. Pokiaľ uvažujete o trvalom pobyte v inom štáte EÚ, môžete tak osloviť miestne úrady po piatich rokoch. Toto obdobie však nezahŕňa roky, ktoré ste strávili napríklad vo väzení.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Zákon je na vašej strane aj pred diskrimináciou na základe odlišnej štátnej príslušnosti. Hostiteľský členský štát vás zo svojho územia nemôžem bezdôvodne vyhostiť, s výnimkou vážnych dôvodov verejnej bezpečnosti. Rozhodnutie o deportácii nemôže prijať ani v prípade, keď ste žili v zahraničí po dobu desiatich rokov.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices