Euro stratilo uplynulý týždeň voči doláru takmer percento, najstabilnejšia česká koruna

euro
PHOTO: Flickr.

Kurz eura voči doláru sa v pondelok udržal nad hladinou 1,3600 EURUSD. Hoci v európskej časti obchodovania euro zamierilo nadol a pohoršilo si z otváracej úrovne 1,3680 EURUSD pod hladinu 1,3640 EURUSD, po príchode amerických obchodníkov svoje straty vymazalo a celý deň zakončilo na zelenej nule, teda so ziskom len stotinky percenta.

Pondelkový výplach na ázijských akciových trhoch sa v utorok dopoludnia plynulo preniesol aj na európske akcie. Nemecký DAX či francúzsky CAC vstúpili do dňa „červenou“ nohou, keď už chvíľu po otvorení obchodovania strácali takmer percento. Euro sa však vyvíjalo celkom opačne ako európske akcie, keď v úvode dňa rástlo a otestovalo až hladinu 1,3700 EURUSD, no v ďalších hodinách svoje zisky strácalo a v samom závere dňa sa obchodovalo na úrovni 1,3680 EURUSD.

V stredu sa euru nedarilo, keď si voči doláru pohoršilo o pol percenta na úroveň 1,3605 EURUSD, pričom počas dňa sa viackrát prepadlo aj pod hladinu 1,3600 EURUSD.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, oslabovanie eura bolo dôsledkom všeobecného posilňovania dolára voči košu mien. K poklesu eura však prispeli aj horšie čísla z nemeckej ekonomiky, keď sa ukázalo, že hospodárstvo nášho najväčšieho obchodného partnera vlani vzrástlo len o 0,4 %. V neprospech eura hrali aj šumy o jeho výpredajoch zo strany veľkých hráčov. Euro sa vo štvrtok počas európskej seansy spočiatku obchodovalo v úzkom pásme v okolí hladiny 1,3600 EURUSD.

Popoludní ale vyšli dáta z amerického trhu práce v podobe počtu žiadostí o podporu v nezamestnanosti a na trhu bolo razom rušnejšie. Hoci prírastok nových žiadostí o podporu bol minulý týždeň štandardný, výrazne poskočil počet pokračujúcich žiadostí o dávky a dolár v priebehu pár minút oslabil až na úroveň 1,3650 EURUSD.

Podvečer ale prišla ratingová agentúra Moody´s s vyhlásením, že znižovanie amerického deficitu a rast ekonomiky je pre ratingové hodnotenie USA pozitívnou správou, čím poslala dolár späť k hladine 1,3600 EURUSD. A to aj napriek tomu, že Moody´s hodnotí Spojené štáty stále najvyšším trojáčkovým ratingom so stabilným výhľadom. V celodennom zúčtovaní bolo napokon úspešnejšie euro, ktoré si voči doláru pripísalo jednu desatinku percenta. Piatok nebol pre euro úspešným dňom, keď si spoločná mena eurozóny voči doláru pohoršila o – 0,6 % a zosunula sa na úroveň 1,3540 EURUSD.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Počas dňa pritom euro otestovalo aj hladinu 1,3520 EURUSD, čo je z pohľadu technickej analýzy dôležitý support, teda úroveň, ktorá by mala pokles eura odraziť. Piatkové oslabovanie eura bolo dôsledkom zmien v očakávaniach viacerých významných hráčov ohľadom budúceho nastavenia menovej politiky ECB. Za celý týždeň si euro voči doláru pohoršilo o takmer percento.

Spolu s eurom minulý týždeň oslabovali aj meny nášho regiónu. Najviac si pohoršil maďarský forint, ktorý voči euru oslabil o – 0,9 % a pohoršil si nad psychologickú úroveň 300,00 EURHUF. Oslabenie o – 0,4 % voči euru si zaknihoval aj poľský zlotý, ktorý sa na konci týždňa obchodoval na úrovni 4,1650 EURPLN. Najstabilnejšia bola minulý týždeň česká koruna, ktorá voči euru oslabila len o dve desatinky percenta a v piatok popoludní sa jej kurz kótoval na úrovni 27,460 EURCZK.

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: V pomoci ženám a deťom sme o krok ďalej

V Európskom parlamente sme tento týždeň prijali aj smernicu o predchádzaní obchodovaniu s ľuďmi, boji …

Consent choices