Bezdomovectvo je v Únii reálny problém. Dokonca čoraz väčší problém!

bezdomovec
PHOTO: Flickr.

Bezdomovectvo je problém, pred ktorým už nemožno zatvárať oči. Zmieta celým starým kontinentom. Stalo sa preto prioritou v boji proti chudobe v Únii a súčasťou stratégie s názvom Európa 2020.

 Zamerať by sa mala na bývanie, cezhraničné bezdomovectvo, či kvalitu služieb pre bezdomovcov. Dôležitá je aj prevencia, zdôrazňuje Európsky parlament vo svojom uznesení, ktoré poslanci prijali 349 hlasmi. Bezprostredná zodpovednosť za riešenie tohto problému je na pleciach jednotlivých krajín Únie. Stratégia EÚ má doplnkovú úlohu.

S plamenným prejavom vystúpila v Európskom parlamente poslankyňa Karima Delli. Doslova vyzvala Komisiu, aby vystúpila zo svojej slonovinovej veže. Upozornila na to, že ľudí pripravuje o bývanie vlna súdnych vysťahovaní, ktoré sa objavujú vo viacerých krajinách, napríklad v Španielsku a Grécku. A cudzí problém to nie je ani u nás na Slovensku.

To, že počet bezdomovcov rastie, si všimli nielen politici, ale predovšetkým dobrovoľníci. Podľa nich sa zvyšuje počet starších a naopak veľmi mladých ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc. Rovnako sa v mestách na západe Európy objavuje čoraz viac prisťahovalcov z východu, ktorí zostali bez domova i prostriedkov.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Viac o tomto probléme sa dozviete z nasledujúceho videa. Reportéri Európskeho parlamentu sa vydali priamo medzi bezdomovcov a rozprávali sa s nimi i s dobrovoľníkmi, ktorí im pomáhajú:

O nin

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices