Othmar Karas
PHOTO: © European Union, 2014

Konferencia o hospodárskych pomeroch priniesla v Európskom parlamente hádky a krik!

Othmar Karas
PHOTO: © European Union, 2014

Aj v Európskom parlamente sa niekedy kričí. Naposledy počas konferencie o hospodárskych pomeroch. Hospodárska kríza totiž Úniu prinútila k ústupu a prijatiu nepopulárnych opatrení. Najhoršie časy sú už za nami, a tak sa ozývajú čoraz častejšie hlasy, žiadajúce zmenu prístupu.

„Šetrenie prinieslo svoje ovocie v tom, že skrotilo krízu,“ vysvetľuje europoslanec Andrej Plenkovič. „Teraz ale musíme prijať opatrenia, ktoré podporia hospodárstvo a musíme navýšiť zdroje.“ A jeho kolegyňa Prevenche Béres dopĺňa: „Žiadna hospodárska politika nie je úspešná, ak sa o nej demokraticky nediskutuje.“ 

Otázka nového prístupu sa preto rozoberala na medziparlamentnej konferencii. V Európskom parlamente sa jej teda nezúčastili iba jeho poslanci, ale aj predstavitelia vnútroštátnych parlamentov krajín EÚ a tiež zástupcov ostatných inštitúcií. Zvýšenie demokratickosti hospodárskej politiky, náprava makroekonomických rozdielov v členských štátoch a financovanie reálneho hospodárstva – to boli hlavné témy.

Namiesto diskusií ale odzneli skôr hádky a hlasy v inak pomerne pokojnom Európskom parlamente nezvyšovali iba poslanci, ktorí sú na to zvyknutí z tých národných. Nezdržal sa ani Martin Schulz.  „Európa sa potkýnala od jedného krízového samitu k druhému. Rozhodnutia, ktoré sa týkali všetkých Európanov však čoraz častejšie prijímali šéfovia štátov a vlád za zatvorenými dverami,“ nešetril kritikou predseda EP.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Poslanci dnes spochybňujú aj legitímnosť trojky – spojenia Komisie, ECB a MMF, ktorá členským štátom doslova vnucovala svoje rozhodnutia.

Pozrite si reportáž o tejto konferencii:

O nin

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices