Slovákov zdierajú! V EÚ sme vyhrali nelichotivú štatistiku

práca
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Aj vy ste sa v piatok lúčili s kolegami v práci slovami „uvidíme sa po víkende?“ Ak nie, pravdepodobne patríte medzi ľudí, ktorí zarezávajú aj v sobotu a v nedeľu. V Európskej únii Slováci patria medzi národy s najväčším počtom pracujúcich cez víkendy. A podľa nedávneho prieskumu sme už vraj pracovitejší ako preslávení Japonci.

Slovensko na čele rebríčka

Víkendy sú skvelé v tom, že počas nich môžeme nakúpiť, upratať alebo aj vyjsť do ulíc. Mnohí Slováci však nic z toho nestihnú! „V sobotu pravidelne pracuje každý štvrtý Slovák a v nedeľu dokonca každý piaty občan našej krajiny,“ šokuje štatistikou analytička banky Eva Sadovská.

A tak sme sa s týmto výsledkom zaradili do vedenia v rámci Európskej únie. V rebríčku sa za nami umiestnili aj také krajiny ako Írsko, Veľká Británia či Holandsko. V každej inej krajine by ste mali menšiu šancu na vikendovú šichtu ako u nás.

6 dňový pracovný týždeň

No a prekvapujúci je aj výsledok ďalšieho prieskumu. S počtom odpracovaných hodín za rok, sme  predbehli dokonca aj usilovných Japoncov. „Aj v ázijských krajinách už dochádza k zvoľňovaniu tempa a mnohé krajiny nahradili 6-ďňový pracovný týždeň, len 5-dňovým,“ upresnila personalistka Klára Javorská.

„U nás sa pracuje 5 dní v týždni a 8 hodín denne. Máme 31 dní dovolenky a veľa rôznych štátnych sviatkov ako napríklad narodeniny nášho kráľa, alebo oslavy Budhu,“ povedal turista z Malajzie.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Šialené pracovné tempo

V čínskych provinciách sa však stále maká ako o život a lenivosť tu nemá miesto. Ročne obyvatelia Hong Kongu odpracujú 2 344 hodín. O tom, že pracovné tempo je v Číne šialené, nám povedal aj návštevník Bratislavy Ao Yama.„Mám 13 dní dovolenky ročne. Keď mám voľno, chodievam do hôr alebo na výlety ako je aj tento na Slovensko,“ dodal turista.

Podľa rebríčka, sú na poslednom mieste v počte odpracovaných hodín Nemci. Ako je potom možné, že sú ťahúňom európskej ekonomiky? „Na samotnú dĺžku odpracovaných hodín môže vplývať aj vyspelosť technológie, ktorú v danej krajine používajú,“ vysvetľuje Klára Javorská.

„Nemci patria medzi tie národy, ktoré zvyknú dovolenkovať najviac, majú až 30 dní dovolenky a k tomu ešte treba prirátať aj štátne sviatky,“ dodala analytička banky Eva Sadovská.

Informáciu priniesol spravodajský portál www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices