Odpočítavanie začalo: Do eurovolieb ostáva 100 dní!

Európsky parlament
PHOTO: Flickr.

V druhej najväčšej demokratickej voľbe na svete môže 400 miliónov občanov rozhodnúť o novom Európskom parlamente. 751 poslancov EP, ktorí sa v júli ujmú funkcie, určí nielen smerovanie európskej politiky na nasledujúcich päť rokov, ale tiež zvolí šéfa exekutívy EÚ, predsedu Európskej komisie. Na Slovensku sa voľby uskutočnia v sobotu 24. mája. Slováci si zvolia 13 poslancov EP.

 

Prečo sú tieto voľby iné

Rozšírenie právomocí Európskeho parlamentu od roku 2009 sme pocítili, keď sa EÚ snažila dostať z krízy. Poslanci EP okrem iného pracovali na  legislatívnych opatreniach pre účinnejšiu rozpočtovú disciplínu, zabrzdenie úpadku bánk a na obmedzení odmien pre bankárov. Májové voľby do Európskeho parlamentu preto umožnia voličom posilniť nastolený kurz alebo zmeniť spôsob, akým Európa rieši hospodársku krízu a ďalšie otázky, ktoré ovplyvňujú každodenný život občanov.

Zostava nového Parlamentu vôbec po prvýkrát určí, kto povedie Európsku komisiu, výkonný orgán EÚ, ktorý navrhuje legislatívu a dohliada na jej uplatňovanie v praxi. Podľa nových pravidiel najvyšší vládni predstavitelia členských krajín EÚ, ktorí navrhnú kandidáta na post budúceho predsedu Komisie, tak budú musieť urobiť na základe výsledkov volieb. Európsky parlament zvolí nového predsedu Komisie väčšinou, teda najmenej polovicou hlasov nových 751 poslancov (376). Európske politické strany preto pred voľbami do Európskeho parlamentu navrhnú (ak tak ešte neurobili) svojich kandidátov na túto dôležitú funkciu, čo dáva občanom možnosť vyjadriť sa počas volieb aj k tejto otázke.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Nová politická väčšina, ktorá vzíde z volieb, bude počas nasledujúcich piatich rokov vytvárať európsku legislatívu v oblastiach od jednotného trhu až po občianske slobody. Európsky parlament – jediný priamo volený orgán EÚ – je kľúčovým prvkom európskeho rozhodovacieho systému a má rovnakú váhu ako národné vlády pri prakticky všetkých právnych predpisoch EÚ. Volič bude mať väčší vplyv ako kedykoľvek predtým.

Viac o voľbách do Európskeho parlamentu sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices