Viac ako polovica obyvateľov Únie netuší, že v núdzi môžu vo všetkých členských krajinách volať 112tku

112
Tiesňová linka 112. PHOTO: Flickr.

Väčšina Európanov si ešte stále nie je istá, na aké číslo treba zavolať, ak sa za hranicami ocitnú v tiesni. Podľa prieskumu Eurobarometra z konca januára 2014 až 49 % Európanov nevie, že k núdzovým službám sa dovolajú na čísle 112. Napriek mnohoročnému úsiliu o tejto možnosti stále nevie okolo 50 % ľudí vrátane pravidelných cestujúcich.

Najohrozenejší sú obyvatelia Grécka (10 %) a Spojeného kráľovstva (18 %). Naopak najpoučenejší sú Luxemburčania (80 %), Rumuni (71 %), Poliaci a Bulhari (70 %).

Podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová tento týždeň všetkým národným vládam pripomenula, že v rámci vnútroštátnych systémov linky 112 treba zlepšiť identifikáciu polohy volajúceho a prístupnosť osobám so zdravotným postihnutím, ako aj organizovať propagačné kampane zamerané na cestujúcich.

Neelie Kroesová uviedla: „Obávam sa, že občania nevedia o dôležitej základnej službe a národné vlády nevynakladajú výraznejšiu snahu, aby ich informovali. EÚ službu sprístupnila – teraz je na ostatných, aby tiež prebrali zodpovednosť.“

Na číslo 112 sa dá bezplatne volať z pevných liniek i mobilných telefónov všade v EÚ. Prepája volajúceho s príslušnou núdzovou službou (miestnou políciou, hasičmi alebo zdravotnou službou) a umožňuje mu hovoriť s operátorom v niekoľkých európskych jazykoch. Je dostupné 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

V niektorých členských štátoch (napr. vo Švédsku) až 96 % občanov vie, že môžu na číslo 112 volať v domovskej krajine.

Číslo 112 funguje vo všetkých členských štátoch EÚ popri vnútroštátnych číslach tiesňového volania (ako napríklad 999 alebo 110). Dánsko, Fínsko, Malta, Holandsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko sa rozhodli urobiť z čísla 112 jediné, prípadne hlavné vnútroštátne číslo núdzového volania. Číslo 112 sa navyše používa aj mimo EÚ, napr. vo Švajčiarsku, v Čiernej Hore a Turecku.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

V akom jazyku sa dohovoríte

Angličtinu je možné používať v 25 európskych krajinách (popri Spojenom kráľovstve, Írsku a Malte).

Hovory vo francúzštine dokáže (popri Belgicku, Francúzsku a Luxembursku) vybaviť 14 krajín: Bulharsko, Česká republika, Fínsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Taliansko, Litva, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

Nemčina sa dá použiť v týchto 12 krajinách: Bulharsko, Česká republika, Fínsko, Maďarsko, Taliansko, Litva, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Slovensko, Španielsko a Rumunsko (popri Rakúsku, Belgicku, Nemecku a Luxembursku).

V Spojenom kráľovstve strediská tiesňového volania využívajú tlmočnícke služby pokrývajúce 170 jazykov, kým vo Francúzsku si podobná služba poradí so 40 jazykmi.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices