mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Europoslanec Mikolášik: Sezónni pracovníci si zaslúžia ľudskejšie zaobchádzanie

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec.
PHOTO: © European Union, 2014

Europoslanci zlepšili postavenie sezónnych pracovníkov. Za vidinou zárobku prichádzajú do Únie každé leto ľudia z nečlenských krajín. Lepšie sociálne i pracovné podmienky majú však často na svedomí, že z jesenného zberu jabĺk sa stane celoživotná záležitosť s trvalým pobytom. Čísla hovoria za všetko – do členských štátov prichádza ročne až 100-tisíc migrantov. Nielen na túto tému sme sa rozprávali s europoslancom Miroslavom Mikolášikom.

 

Europoslanci odhlasovali takzvanú bankovú úniu. V čom spočíva jej hlavný význam?

Ak sa chceme vyhnúť finančným kolapsom podobným Grécku, riešením je tesnejšia spolupráca členských krajín a jednotlivých bánk. Európska únia navrhuje v tomto smere takzvanú bankovú úniu. Jej cieľom je zvýšiť ich bezpečnosť a zabezpečiť, aby daňoví poplatníci neboli prví, ktorí by znášali náklady na záchranu tých krachujúcich. Europoslanci, ale aj vlády sa však obávajú toho, že prístup niektorých krajín v tomto smere nie je rovnaký. Práve na to zriadila Európska únia silný systém dohľadu. Bankovou úniou tak zamedzíme, aby na krachujúcu banku doplácali bežní vkladatelia, ktorí takto prichádzajú o svoje úspory.

Energetický priemysel pracuje na inováciách v podobe inteligentných sietí. Aké výhody prinášajú pre regióny?

– Inteligentné energetické systémy pomáhajú znižovať náklady na energie. Chceme tým docieliť, aby okrajové a znevýhodnené regióny neboli len konzumentmi, ale aby sa sami stali výrobcami a vývozcami energie. Plne som sa postavil za podporu decentralizovaného vykonávania stratégií využívania zdrojov s aktívnou podporou zo štrukturálnych fondov. Lokálne inovácie totiž zohľadňujú ekologické i ekonomické špecifiká, prinášajú zamestnanosť a zvyšujú konkurencieschopnosť regiónov. Výzvou zostáva skladovanie a distribúcia niektorých technológií a už existujúcich sietí, rovnako aj cezhraničná výmena so susednými krajinami. Členské krajiny by mali priaznivo nastaviť svoju legislatívu, čím uľahčia prístup regiónov ku vzájomne výhodným partnerstvám v oblasti energií.

Ako zmenila Európska únia právne postavenie sezónnych pracovníkov?

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

– Každé leto prichádzajú do Únie sezónni pracovníci z nečlenských krajín. V Štrasburgu sme pre nich odhlasovali lepšie pracovné a životné podmienky. Na druhej strane by sa malo zabrániť tomu, aby sa z dočasného pobytu stal trvalý. Rozhodne to nie je zanedbateľná otázka, keďže hovoríme o počte 100-tisíc pracovníkov ročne. Na druhej strane musia mať ľudskejšie zaobchádzanie v podobe vopred dohodnutej mzdy či ubytovania.

Čoho sa týka novelizácia práv pre cestujúcich v leteckej doprave?

– Novelizácia sa dotkne povinnosti dopravcov poskytnúť cestujúcim informácie a asistenciu, ako aj pravidiel pri presmerovaniach a vyplácaní náhrad. Všetky letecké spoločnosti by už čoskoro mali na letiskách zriadiť takzvané kontaktné miesta, kde by ich zamestnanci pomohli cestujúcim v prípade meškania či zrušenia letu a stratenej alebo zmeškanej batožiny. V prípade potreby zabezpečia pre svojich klientov alternatívne trasy a poskytnú im formuláre vo všetkých úradných jazykoch Európskej únie pre podanie sťažnosti. Ak dopravca nezareaguje na sťažnosť do dvoch mesiacov, klient má automaticky nárok na kompenzáciu. Zmeny budú súvisieť aj s prepravnou batožinou, kedy sa informácie o povolenej hmotnosti dozvie klient už v momente tvorby rezervácie. Nad rámec povolenej príručnej batožiny by ste si mohli po novom bezplatne zobrať na palubu napríklad kabát, kabelku, tašku s nákupmi z letiska a podobne.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices