Brusel nám vyčíta vysokú nezamestnanosť, poslal experta

európska komisia
Európska komisia, Brusel. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Slovensko trápi dlhodobá a najmä vysoká nezamestnanosť. Problém, ktorý trápi mnohých a nie a nie ho odstrániť. Našu nezamestnanosť sleduje aj európska komisia. Jej zástupca prišiel do Bratislavy a našim vládnym činiteľom toho vyčítal neúrekom.

Výčitky, výčitky, samé výčitky

Nezamestnanosť predstavuje vo viacerých krajinách únie veľký problém a u nás ešte väčší. 14 percent a medzi mladými až 35 percent a treba povedať, že európska komisia vidí u nás množstvo problémov. „Máte oveľa vyššiu nezamestnanosť ako je priemer únie. Vidíme nedostatky vo forme vzdelávania. Máme dlhý zoznam vecí, ktoré musíme prediskutovať s vašou vládou,“ uviedol Zoltán Kazatsay z Oddelenia zamestnanosti Európskej komisie.

„Mám pocit, že u vás sú zle nastavené rozdiely v minimálnej mzde, mzde a podpore. Nemotivujú ľudí vyhýbať sa čiernej práci a hľadať si normálnu,“ uviedol zástupca rakúskeho ministerstva práce Johannes Schweigerhofer.„Slovensko čelí aj veľkému problému efektívneho fungovania verejnej správy,“ dodal Kazatsay.

Zlepšiť podnikateľské prostredie

To, že za všetko nemôže len kríza si dlhodobo myslia podnikatelia. Podobnú rétoriku, používa aj bývalý minister práce. „Aby sa spružnilo zamestnávanie, aby sa zlepšilo podnikateľské prostredie. aby sme podnikateľov nezaťažovali byrokraciou a nedávali im pokuty,“ uviedol poslanec NR SR Jozef Mihál (SaS).

Ďalším dlhodobým problémom je nezamestnanosť mladých. Ministerstvo minulý rok rozbehlo projekt, pri ktorom firma dostane dotácie ak na rok prijme absolventa. Ďalšieho polroka ho potom musí zamestnávať. Onedlho sa bude projekt vyhodnocovať. „Koľko mladých aj reálne po roku a pol ostalo na tých miestach a prípadne či nie, ale či si vďaka takejto praxi nenašli miesto inde,“ uviedol štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Efektívne využívanie prostriedkov

Neefektívnemu vzdelávaniu však nesmú napomáhať ani rodičia, či mladí. „Radšej trošku ťažšia škola, ale potom ľahší život, ako naopak,“ myslí si Mihál. Aby toho nebolo málo, tak Brusel nám vyčíta aj jednu z najbrutálnejších korupcií v rámci EÚ a tú primárne nevytvárajú ľudia, ale systém. „Očakávame, že naše odporúčania vláda zakomponuje do riešenia problémov, tak aby sa efektívne využívali prostriedky, ktoré únie ponúka,“ dodal Zoltán Kazatsay z Oddelenia zamestnanosti Európskej komisie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Európsky parlament (EP) sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla v pondelok večer …

Consent choices